eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Egy zsűritag kóstol a CBA 2017-es borversenyén a cég alsónémedi logisztikai központjában 2017. március 9-én. A Magyar Bor Akadémia védnökségével zajló versenyen 121 borászat 888 borát értékelik.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Borban is elmúlt a magyarok dicsősége a világpiacon - Érdekes grafikont találtunk

Egykor még Magyarország is a legjobbak közé tartozott. Bár az a KGST, a szocializmus időszaka volt.

A Facebookon bukkantunk arra a grafikonra, amely évtizedekre visszamenőleg mutatja, mely országok voltak a világ legnagyobb borexportálói.

Eszerint a múlt század hatvanas éveitől Magyarország is hosszú ideig a legnagyobbak közé tartozott. Sőt a 80-as, 90-es években néha még az első öt legtöbb bort értékesítő állam egyike is volt hazánk. Aztán az évezred vége felé kezdtünk lecsúszni a ranglistán, és többször ki is estünk az első 15-ből.

2021-re pedig végérvényesen lemaradt Magyarország, a hazai borkivitel némileg visszaesett, a korábbi több mint 100 millió literes éves export helyett 2021-ben már csak 97 és fél millió liter jutott külföldre.

És hogy kik a legnagyobb borexportőrök? Az 1960-as években még Algéria állt az élen. Aztán 1970-ben az olaszok letaszították őket az dobogó tetejéről, és 1997-ig stabilan uralták is ezt a pozíciót. Akkor két évre Franciaország vette át a vezetést, majd újból az olaszok lettek a legnagyobb exportőrök. Az ezredfordulón ismét a franciák törtek az élre, de csak öt évig tudták megőrizni az elsőségüket.

2005-től megint Olaszország lett a világ legnagyobb borszállítója. Viszont 2010-től rákapcsoltak a spanyolok, és előbb a franciákat szorították le a dobogó második fokáról, majd 2014-től már ők lettek az elsők a külföldi boreladásokban.

2020-ban egyetlen évre ismét Olaszország vált a világ legnagyobb borexportőrévé, de egy év után megint Spanyolország vette át a vezetést. Olaszország csak kicsivel maradt le, míg a harmadik helyen már évek óta Franciaország áll.

Magyarországot az idők során olyan államok előzték meg, mint például Hollandia, Belgium, vagy Moldova.

Érdekes megfigyelni, milyen dinamikusan fejlődik Chile, Argentína, Ausztrália, Dél-Afrika és az Egyesült Államok borászata is.

Mi pedig legfeljebb csak nosztalgiával gondolhatunk az 1960-as évekre, amikor a magyar bor a világon az ötödik legkeresettebb volt.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×