eur:
370.97
usd:
344.35
bux:
47204.21
2023. június 2. péntek Anita, Kármen
Nyitókép: Pexels.com

A szupergazdagok maguk kérik, hogy adóztassák meg őket

Több mint 200 milliomos fordult a kéréssel a davosi Világgazdasági Fórum résztvevőihez.

Amerikában már tavaly indult egy hasonló mozgalom: a Patrióta Milliomosok névre hallgató csoport tavaly kérte ugyanezt az ország vezetésétől.

"Adóztassák meg az ultragazdagokat, mégpedig most" - szólította fel most a Davosban összegyűlteket tehetősek egy csoportja. Nyílt levelüknek "Az extrém gazdagság ára" címet adták. Több szervezet is támogatásáról biztosította a kezdeményezést, köztük a Tax Me Now és a Milliomosok az Emberiségért nevűek is - írja a CNBC.

Azonnal kellene lépni

"Ez egyszerű, józan gazdasági megfontolás. Befektetés a közjóba és egy jobb jövőbe, amelyet mindannyian megérdemlünk. Mi, milliomosok, készen állunk erre a befektetésre" - áll a nyílt levélben, mely a "szélsőségek korára" figyelmeztet. Ezt a növekvő szegénység, a vagyoni egyenlőtlenség, az antidemokratikus nacionalizmus, a romló környezeti körülmények és az átlagos munkavállalók megélhetési lehetőségeinek csökkenése jellemzi.

"Aggasztó, hogy semmit sem teszünk.

A "globális elit" davosi találkozója értelmetlen, ha nem a megosztottság gyökerét feszegetik.

A demokrácia védelme és az együttműködés kiépítése most azonnal cselekvést igényel az igazságosabb gazdaságok kiépítése érdekében - ez nem olyan probléma, amelynek megoldását a gyermekeinkre hagyhatjuk" - fogalmaz a levél, melyet 12 ország 206 tehetős embere írt alá.

A Disney-birodalom örököse szerint Davos egy vicc

Köztük van Abigail Disney, a szórakoztatóipari birodalom örökösnője és Mark Ruffalo színész is.

"Ax extrém gazdagság élve falja fel világunkat,

aláássa demokráciáinkat, destabilizálja gazdaságainkat és tönkreteszi éghajlatunkat. A világ problémáinak megoldásáról szóló minden nyilatkozatuk ellenére a davosi fórumon részt vevők nem hajlandóak megvitatni az egyetlen dolgot, ami valódi hatást gyakorolhat - a gazdagok megadóztatását. Jártam már Davosban. Ültem egy szobában a világ leggazdagabb és legbefolyásosabb embereivel, akik arról beszéltek, hogyan tudnának változtatni, így első kézből mondhatom - Davos egy vicc" - kritizálta a fórumot a Disney-örökös.

A progresszív adóztatás rengeteg pénzt hozhatna

A Patrióta Milliomosok becslése szerint egy progresszív éves vagyonadó - amelyet az 5 millió dollárral rendelkező magánszemélyek esetében 2 százalékos, az 50 millió dolláros nettó vagyonnal rendelkezők esetében 3 százalékos, az 1 milliárd dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkező ultragazdagok esetében pedig 5 százalékos adókulccsal modelleztek -

2022-ben több mint 1,7 billió dollárt gyűjthettek volna.

A világ leggazdagabb 1 százaléka szerezte meg az elmúlt két évben a világ összes új vagyonának közel kétharmadát, 26 billió dollárt - állapította meg az Oxfam egy nemrégiben közzétett jelentésében.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Fontos megállapodás született, remekelnek a tőzsdék

Fontos megállapodás született, remekelnek a tőzsdék

Gazdasági adatok tekintetében ma az inflációs és kamatemelési kilátások szempontjából kifejezetten fontos átfogó havi munkaerőpiaci statisztika érkezik majd Amerikából – tegnapi információ ehhez kapcsolódóan, hogy a várakozásokat alulmúlva nőtt a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban, ez pedig azt mutatja, hogy a munkaerőpiac még mindig feszes. Kedvező hír a tengerentúlról, hogy az amerikai szenátus tegnap este elfogadta a Joe Biden elnök által támogatott kétpárti törvényt, ami felemeli az államadósság 31 ezer milliárdos felső határát, és ezzel elkerüli az ország a fizetésképtelenséget. Ami pedig a részvénypiaci folyamatokat illeti, az adósságplafon-dealt értékelve jó hangulatú kereskedést láthatunk Európában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×