INFORÁDIÓ
2023. április 1. szombat
Hugó

katatörvény

módosítás

kata

magyar közlöny

Résztvevők a Momentum Mozgalom tüntetésén, amelyen a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) módosítása ellen tiltakoztak Budapesten, a Kossuth téren 2022. július 13-án.

Hozzányúltak a katatörvényhez

Infostart

A Magyar Közlönyben hétfő éjjel megjelent rendelettel a kormány a kisadózó vállalkozások tételes adójáról szóló katatörvényt két ponton módosítja.

A módosítás elsőként – keddi hatállyal – kimondja, hogy a bevétel megszerzését megelőző nappal megszűnik a kisadózói adóalanyiság, ha a kisadózó nem magánszemélytől, hanem kifizetőtől (ideértve a külföldi kifizetőt is) szerez termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás ellenértékeként bevételt. Most is kivételezettek a taxis személyszállítók, rájuk nem vonatkozik ez a szabály.

A jövő év első napjától pedig megszűnik a kisadózói adóalanyiság annak a hónapnak az utolsó napjával, amelyben a kisadózó nem minősül főfoglalkozású kisadózónak – teszi hozzá a Napi.hu. A kisadózó ezt a tényt a tárgyhónapot követő 15 napon belül köteles bejelenti a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

Az adóhatóság határozattal állapítja meg a kisadózói adóalanyiság megszűnését akkor is, ha a kisadózó bejelentési kötelezettségét nem teljesíti, vagy bejelentésében az adóalanyiság megszűnésének időpontját helytelenül jelöli meg.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018