INFORÁDIÓ
2022. december 8. csütörtök
Mária

alapkamat

beke károly

portfolio

elemzés

10000 forint banknote stack with small metal money. as a background (Hungarian forint). King St. Stephen. Europe Hungary.

Elemző: négy tényező figyelembevételével emelt nagyot a jegybank az alapkamaton

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Beke Károly, a Portfolio elemzője az InfoRádióban rámutatott, a jelenlegi alapkamatnál magasabb csak a múlt évezredben volt, de nyilvánvaló cél, hogy hamarosan magasabb legyen az inflációnál, ami az év végén 20 százalékon tetőzhet.

125 bázisponttal a mostani 11,75 százalékról 13 százalékra emelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.

"Az emelés mértékére nem számítottak az elemzők" – mondta a Portfolio elemzője, Beke Károly. "75, illetve 100 bázispontos várakozásokat fogalmaztak meg előzetesen, vagyis arra számítottak, hogy az eddigi havi ütemnek megfelelően folytatja havi emelési ciklusát a jegybank, vagy egy picit lassít rajta."

Hogy mi következhet ez után, arról még a jegybanki bejelentés előtt vélekedett úgy, hogy az emelési ciklus lezárását jelentik be; ez végül be is következett az MNB vezetői sajtótájékoztatóján. "Úgy gondolták, a végén még emelnek egyet az alapkamaton, és aztán lezárják a ciklust, nem fokozatosan, több kis lépésben fejezik be a szigorítást."

Emlékeztetett rá, hogy utoljára 2000 januárjában volt ilyen magas a jegybanki alapkamat, ennél magasabb csak a múlt évezredben.

Az elemző rámutatott arra a négy tényezőre, amelyről Virág Barnabás MNB-alelnök is beszélt a keddi sajtótájékoztatón; ezeket a tényezőket mérlegelte a jegybank, amikor a kamatemelési ciklus befejezéséről gondolkodott:

  1. reálkamat-környezet (pozitív kamatkörnyezetet szeretnének elérni, az alapkamat legyen magasabb az inflációnál, 2023 elején van rá esély már)
  2. inflációs fordulat (kevés a pozitív jel) 20 százaléknál az év végén
  3. az ország megítélésében beálló fordulat, az uniós támogatások megszerzése ("biztató jelek")
  4. monetáris transzmisszió erősítése (likviditáscsökkentő intézkedések bejelentése augusztusban).
Nyitókép: Jozsef Zoltan Varga/Getty Images

Kapcsolódó hang

Kamatemelés - Beke Károly a 125 bázispontról
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018