eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
10000 forint banknote stack with small metal money. as a background (Hungarian forint). King St. Stephen. Europe Hungary.
Nyitókép: Jozsef Zoltan Varga/Getty Images

Elemző: négy tényező figyelembevételével emelt nagyot a jegybank az alapkamaton

Beke Károly, a Portfolio elemzője az InfoRádióban rámutatott, a jelenlegi alapkamatnál magasabb csak a múlt évezredben volt, de nyilvánvaló cél, hogy hamarosan magasabb legyen az inflációnál, ami az év végén 20 százalékon tetőzhet.

125 bázisponttal a mostani 11,75 százalékról 13 százalékra emelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.

"Az emelés mértékére nem számítottak az elemzők" – mondta a Portfolio elemzője, Beke Károly. "75, illetve 100 bázispontos várakozásokat fogalmaztak meg előzetesen, vagyis arra számítottak, hogy az eddigi havi ütemnek megfelelően folytatja havi emelési ciklusát a jegybank, vagy egy picit lassít rajta."

Hogy mi következhet ez után, arról még a jegybanki bejelentés előtt vélekedett úgy, hogy az emelési ciklus lezárását jelentik be; ez végül be is következett az MNB vezetői sajtótájékoztatóján. "Úgy gondolták, a végén még emelnek egyet az alapkamaton, és aztán lezárják a ciklust, nem fokozatosan, több kis lépésben fejezik be a szigorítást."

Emlékeztetett rá, hogy utoljára 2000 januárjában volt ilyen magas a jegybanki alapkamat, ennél magasabb csak a múlt évezredben.

Az elemző rámutatott arra a négy tényezőre, amelyről Virág Barnabás MNB-alelnök is beszélt a keddi sajtótájékoztatón; ezeket a tényezőket mérlegelte a jegybank, amikor a kamatemelési ciklus befejezéséről gondolkodott:

  1. reálkamat-környezet (pozitív kamatkörnyezetet szeretnének elérni, az alapkamat legyen magasabb az inflációnál, 2023 elején van rá esély már)
  2. inflációs fordulat (kevés a pozitív jel) 20 százaléknál az év végén
  3. az ország megítélésében beálló fordulat, az uniós támogatások megszerzése ("biztató jelek")
  4. monetáris transzmisszió erősítése (likviditáscsökkentő intézkedések bejelentése augusztusban).
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×