eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Görögdinnye Jászapátiban 2020. július 16-án. Országszerte megkezdődött a görögdinnye-szüret, idén átlagos mennyiséget, mintegy 160 ezer tonnát takaríthatnak be a termelők.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Visszaszerezheti régi piacait idén a magyar dinnye

Hivatalosan is elindult már Magyarországon a 2022-es dinnyeszezon, elkezdődött a szabadföldi görög- és sárgadinnye szedése. A termés a kánikulai melegben nagyon jónak ígérkezik – mondta a Nemzeti Agárgazdasági Kamara alelnöke.

Az elmúlt két-három év időjárási nehézségei után idén végre kitűnő dinnyeszezon várható – kezdte Mártonffy Béla.

A NAK alelnöke ismertette, hogy Magyarországon mintegy 2600 hektáron terem görög-, 400 hektáron pedig sárgadinnye, és előbbiből körülbelül 130 ezer tonnára, utóbbiból pedig 14 ezer tonnára számíthatunk.

Ami a minőséget illeti, az „egészen fantasztikusnak” ígérkezik – tette hozzá a szakember, hiszen mindkét gyümölcsféle igen melegigényes növény, ami szereti a meleg éjszakákat, ebből pedig nem volt hiány. A szakember reményei szerint a gabonaféléket sújtó aszály sem fog befolyással bírni a termésre, annál is inkább, mert az utóbbi években általánossá vált az öntözés a dinnyeföldeken, amivel nagyon jó mennyiség és minőség biztosítható.

Magyarország legnagyobb dinnyetermő területe évek óta a déli határszélen, Békés megyében található, ahol 1100 hektáron termelnek. Ezt követi a Hajdúság, illetve és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 800 hektárral, Tolna és Fehér megye 300 hektárral, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megye 200 hektárral, Baranya megyében 180 hektárral, valamint jut még valamennyi a szórványra is.

Rendeződhet az export

A Nemzeti Agárgazdasági Kamara alelnöke érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy az elmúlt években meglehetősen nehéz volt a helyzet az exportot illetően, mert az itthoni kellemetlen időjárás és egyéb piaci folyamatok miatt az olaszországi, a spanyolországi és a görögországi termés is csökkentette a németországi és balti, valamint a csehországi és lengyelországi exportunkat. Most azonban úgy néz ki, hogy ez rendeződhet, aminek alapvetően három oka van:

  • egyrészt a déli országokban 20-25 százalékkal csökkent a termelés,
  • másrészt a háború miatt megnövekedett energiaárak okán a szállítás – 3-4 ezer kilométer távolságból – nem túl kifizetődő,
  • miközben visszaesett a konfliktus sújtotta Ukrajna termelése is.

Mártonffy Béla hozzátette: Magyarország hagyományos exportpiacain (Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Baltikum) már most nagy az érdeklődés, de reményeik szerint a német piacon is sikerül majd visszaszerezni a korábbi jó pozíciót.

A szakember végül azt is jelezte, hogy a kamarának nincs ráhatása az árakra, hiszen a termelők közvetlen a kereskedelemmel szerződnek, de bízik abban, hogy az áruházláncok nem kezdenek majd versenybe egymással, hogy kí kínálja olcsóbban a dinnyét, illetve hogy, amikor 500 forintba kerül egy gombóc fagylalt, akkor nem fogják méltatlan áron kívánni a gyümölcsöt. Már csak azért is, mert a termelés fenntartása – ebben az energiaszegény időszakban – a dinnyetermelők számára is nehézkes, jegyezte meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×