INFORÁDIÓ
2022. november 29. kedd
Taksony

repce

búza

árpa

aszály

időjárás

nak

Hajdúböszörmény, 2018.június 26. A Hajdúböszörményi Béke Mezőgazdasági Kft-ben az árpa aratásával kezdődött meg a gabonafélék betakarítása. Elsőnek a zeleméri határrészben egy 28 hektáros területen kezdték a munkát, ahol 6.5 tonna hektáronkénti termésátlag mutatkozik. A társaság a megtermett árpa 2/3 részét megtartja a saját állatállomány takarmányozására. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Jóval kevesebb gabona terem itthon idén, mint tavaly, és ez nagy baj

A repcében, az őszi búzában és árpában nagyon nagy károkat okozott a szárazság az Alföldön, mondja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke, aki egyben a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökhelyettese is.

Az első termésbecslések, illetve a betakarítások alapján is elmondható, hogy jelentős aszállyal néz szembe az ország keleti része, főként az Alföld. A szárazság – a már a téli fagyokat is megsínylő – repcetermést teljes mértékben tönkretette, de az őszi búza és az őszi árpa is nagy mértékben károsodott – tájékoztatott Kozsuch Kornél.

Utóbbit illetően a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökhelyettese megjegyezte, már az árpa betekarítása végén járnak, de a termésátlagok nagyon gyengék. Van, ahol 2 tonnát takarítanak be hektáronként, és meglehet, hogy a megyei átlagtermés a 4 tonnát sem fogja elérni, szemben a múlt évi 8 tonnával. A búza terén sem jobb a helyzet, a korábbi 7-7,5 tonna hozamnak durván a fele, 3,5 tonna várható idén – tette hozzá a NAK Békés megyei elnöke.

Miután az őszi vetésű termények betakarítása már megkezdődött, már az eső sem segítene, inkább csak akadályozná a betakarítást, rontva a minőséget. A szintén nagy károkat elszenvedett napraforgó és kukorica viszont még jól tolerálna egy esős időszakot – jegyezte meg Kozsuch Kornél. A kukoricán az aszálykár jelei látszanak: sárgulnak és bepöndörödnek az alsó levelei, pedig most kellene megindulnia a csőképződésnek, amihez viszont sok csapadékra volna szüksége a növénynek. A napraforgó is nemhogy erősödne és nőne, hervad és száradnak le az alsó levelei.

„Nagyon nagy problémák vannak ebben az országrészben”

– hangsúlyozta ismételten a szakember.

Az Alföldön jóval alacsonyabbak lesznek a termésátlagok. A Dunántúlon valamivel tűrhetőbb a csapadékmennyiség, ezért ott magasabb termésátlag várható, mint az Alföldön. Növekedett is valamivel az őszi búza termőterülete a tavalyi évhez mérten, összességében mégis kevesebb gabonatermés várható országos szinten – emelte ki érdeklődésünkre a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökhelyettese.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Kapcsolódó hang

Aszály következményei - kevesebb gabona lesz
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018