eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Rekord mértékben emelkedett a használt autók ára

Egy év alatt 43 százalékos a változás – és még nincs vége.

A Használtautó.hu oldalon összesen 1,027 millió személyautós hirdetést adtak fel a tulajdonosok 2021-ben, míg egy évvel korábban 1,085 milliót. Ez tehát alíg változott, viszont a vezess.hu kikérte az eladásra kínált használt autók átlagárát, ami 3 989 114 forint volt 2021-ben, miközben csak 2 789 710 forint 2020-ban. Vagyis 43 százalékkal emelkedett az eladásra szánt használt autók átlagára egy év alatt.

Az okok között szerepel a pandémia, amely eleve felfelé hajtotta az olcsóbb használt autók keresletét és árait, de a külföldről behozott 132 ezer használt személyautó 2021-ben önmagában is jelentős mértékben emelte az árakat. Erős hatással volt a használtak piacára az új személyautók gyártási nehézségeinek a drámája is – ez a harmadik ok. A chiphiány következtében tapasztalható szállítási problémák a fiatalabb és drágább használtak felé terelték az új autók vásárlóinak egy részét, így ott is többletkereslet alakult ki, amire a piac logikusan áremelkedéssel reagált.

Magyarországon hosszú évek óta Astrából, Swiftből, Golfból és Focusból fut a legtöbb, közülük százalékosan a legjobban a Suzuki Swiftek árai emelkedtek, 30 százalékkal, míg a legkevésbé az Opel Astráké (6 százalék).

Márkaszinten Opelt kínáltak eladásra a legnagyobb számban a tulajok, majd Volkswageneket és Fordokat – ez így majdnem megfelel az országosan forgalomban lévő személyautók márkasorrendjének, kivéve a Suzukit, amely a második leggyakoribb autó az utakon.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×