eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Aerial view Oil ship tanker park on the sea waiting for load or unload oil at loading dock from refinery for shipping or transportation.
Nyitókép: Suriyapong Thongsawang/Getty Images

Lélegzetvételnyi könnyebbség a szállítási láncokban

A szállítmányozási, gyártási és kiskereskedelmi szakemberek szerint csak a jövő év második felében tér vissza a világkereskedelem a megszokott kerékvágásba.

Ázsiából kedvező hírek érkeztek az elmúlt időben, ugyanis a fő gyártóbázisokon elindult a termelés, enyhült az energiahiány, és a kikötői korlátozások szorítása is oldódik. Ennek ellenére a közgazdászok szerint az erős kereslet, a nyugati kikötők túltelítettsége és a megemelkedett fuvardíjak továbbra is gátolják a fellendülést – idézi a Világgazdaság a The Wall Street Journalt.

Az Egyesült Államok egyik legnagyobb kikötőjében, a Los angeles-i Long Beachen november 19-én 71 konténerhajó horgonyzott kirakodásra várva, míg néhány nappal korábban még 86.

Kedvező fejleményekről számolt be a Held Bereederungs GmbH & Co. KG társtulajdonosa is. Jan Held szerint míg hajói nemrég akár egy hónapot is várakoztak a kikötés előtt Ázsiában, mára már közel sem kell ennyi kieső idővel számolni. Úgy véli azonban, hogy

a teljes helyreállás csak a koronavírus eltűnésével képzelhető el, ami szerinte nem fog egyhamar bekövetkezni.

A kereskedelem további felpörgését segíti az is, hogy két év óta a legnagyobb mértékben, több, mint negyedével csökkentek a Csendes-óceánon átnyúló fuvarok díjai is. Ennek hátterében az állhat, hogy az amerikai kiskereskedelmi szektor képviselői korábban kapcsoltak, és jóval az ünnepi időszak előtt feltöltötték készleteiket.

Másképpen látja a helyzetet a Mindful Drinking Company Ltd. társalapítója. Christine Humphreys szerint cseppet sem enyhült az ellátási káosz, ugyanis a cég a legforgalmasabb időszakra, karácsonyra mindössze a megrendelt készletei felét kapta meg, ugyanis a megszokott két hét helyett most jellemzően hat hét alatt érkeznek meg a konténerek Németországból az Egyesült Királyságba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×