eur:
394.62
usd:
369.81
bux:
65734.68
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Cargo ship in import export and business logistic, Logistic and transportation of International Container Cargo ship in the open sea, Aerial shot from drone, Thailand.
Nyitókép: AvigatorPhotographer/Getty Images

Karácsonyi ajándék: üres polcok, emelkedő árak

Továbbra is súlyos problémákat okoz a globális ellátási hiány, dominóeffektus alakulhat ki a kikötők, a szállítmányozók és a tehervasutak felé is.

Az európai áruforgalom erősen túlterhelt. A szűk keresztmetszetek hatással lehetnek a karácsonyi időszakra is, a helyzet pedig azzal is fenyeget, hogy a végfelhasználók áremelkedéssel találkoznak – írja a Focus alapján a hirado.hu.

Az ellátási láncok túlterheltek, és meg is szakadhatnak a láncok. Egyre több a konténer a kikötőkben, a teherhajóknak pedig a kikötőkön kívül kell várakozniuk. Az év elején a problémák egyik oka az Ever Given konténerhajó elakadása volt, de a koronavírussal kapcsolatos kikötőlezárások többször okoztak káoszt Kínában. Ezért az év során felhalmozott rakományok most egyszerre érkeznek meg a kikötőkbe, a fuvarozók és az áruszállító vasutak pedig túlterhelődtek.

Kawus Khederzadeh, a Contargo ügyvezetője a Handelsblatt pénzügyi lapnak azt mondta: „a rotterdami kikötőben kilenc uszályunk várja jelenleg az engedélyezést a kikötésre.” Más importőrök arra panaszkodnak, hogy nem tudják kihozni konténereiket a rotterdami vagy hamburgi kikötőkből.

Egyes árucikkeket valószínűleg nem fognak időben leszállítani az ünnepekre, és az árak is emelkednek, akár tíz-tizenöt százalékos inflációval is lehet számolni az év végén. A termékválaszték is megszenvedi a jelen helyzetet, mivel az importőrök kiemelten az alapvető termékekre összpontosítanak.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×