eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien
Cargo ship in import export and business logistic, Logistic and transportation of International Container Cargo ship in the open sea, Aerial shot from drone, Thailand.
Nyitókép: AvigatorPhotographer/Getty Images

Karácsonyi ajándék: üres polcok, emelkedő árak

Továbbra is súlyos problémákat okoz a globális ellátási hiány, dominóeffektus alakulhat ki a kikötők, a szállítmányozók és a tehervasutak felé is.

Az európai áruforgalom erősen túlterhelt. A szűk keresztmetszetek hatással lehetnek a karácsonyi időszakra is, a helyzet pedig azzal is fenyeget, hogy a végfelhasználók áremelkedéssel találkoznak – írja a Focus alapján a hirado.hu.

Az ellátási láncok túlterheltek, és meg is szakadhatnak a láncok. Egyre több a konténer a kikötőkben, a teherhajóknak pedig a kikötőkön kívül kell várakozniuk. Az év elején a problémák egyik oka az Ever Given konténerhajó elakadása volt, de a koronavírussal kapcsolatos kikötőlezárások többször okoztak káoszt Kínában. Ezért az év során felhalmozott rakományok most egyszerre érkeznek meg a kikötőkbe, a fuvarozók és az áruszállító vasutak pedig túlterhelődtek.

Kawus Khederzadeh, a Contargo ügyvezetője a Handelsblatt pénzügyi lapnak azt mondta: „a rotterdami kikötőben kilenc uszályunk várja jelenleg az engedélyezést a kikötésre.” Más importőrök arra panaszkodnak, hogy nem tudják kihozni konténereiket a rotterdami vagy hamburgi kikötőkből.

Egyes árucikkeket valószínűleg nem fognak időben leszállítani az ünnepekre, és az árak is emelkednek, akár tíz-tizenöt százalékos inflációval is lehet számolni az év végén. A termékválaszték is megszenvedi a jelen helyzetet, mivel az importőrök kiemelten az alapvető termékekre összpontosítanak.

Címlapról ajánljuk
Sorsolás után - Dibusz Dénes: nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024

Sorsolás után - Dibusz Dénes: nem lenne meglepetés a továbbjutásunk

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×