INFORÁDIÓ
2021. június 12. szombat
Villő

nhp hajrá

mnb

hitelezés

sberbank

Blue double exposure of money coins stacking with bar graph for financial and investment business concept.

Az NHP Hajrá után jönnek megint a drágább piaci hitelek

InfoRádió

A vállalkozások és a bankok várakozásaival szemben nem növeli tovább a jegybank az államilag támogatott hitelek legnagyobb részét lefedő NHP Hajrá keretét. Ez tulajdonképpen a kedvezményes hitelek végét jelenti, jönnek újra a piaci kamatok.

Az NHP-termékek már nyolc éve a piacon vannak, és rengeteg vállalkozót juttattak forráshoz, az NHP Hajrá pedig kizárólag a pandémiás helyzetben a gazdaság fellendítésére és megtámogatására indult el. Az MNB alacsonyabb kerettel indította el, és folyamatosan emelte, 3000 milliárd forintot hagyott legutóbb jóvá áprilisban.

"Ez 4,5 százalékkal segítette a gazdasági növekedést, ami óriási előnyöket hordozott magába, de az MNB-nek is szembe kellett néznie az erőteljes inflációval is, és valószínűleg ezért nem emeli tovább a keretösszeget. A döntés nagyon hirtelen történt, sem a bankok, sem az ügyfelek nem voltak erre felkészülve, így sajnos előfordulhat az, hogy azok az ügyfelek, akik még csak most adták be a kérelmüket és a döntésig nem jutott el az ügyük, ebből a forrásból nem részesülhetnek, őket csak piaci termékekkel fogjuk tudni a kiszolgálni" – mondta Korsósné Maku Márta, a Sberbank termékfejlesztési vezetője.

Egyelőre nem is várnak hasonló megoldást, mert egy új program bevezetése minimum két-három hónapot vesz igénybe, hosszabb távon azonban mindenféleképpen számolnak azzal, hogy a program újragondolása megtörténik.

"A piaci hiteleknél azzal kell kalkulálni, hogy a 0-val kezdődő kamatú hitelek ki fognak csorogni a piacról, és jóval drágább hitelekhez fognak tudni csak hozzájutni, de olyan vállalkozások is hitelhez fognak jutni, akik eddig ai feltételek miatt kiszorultak ebből a lehetőségből, hiszen visszatérünk a pandémia előtti helyzetre, ahol minden bank a saját piaci termékeinek a korlátait, a feltételrendszerét maga szabja meg, ezért ezért tágabbak lesznek a lehetőségek" – mondta a szakember.

A vállalkozások pozícióját ronthatja, ha lesz kamatemelés, mert az természetesen növelni fogja a piacon lévő hitelkamatokat is. "Ha ez valóban bekövetkezik, akkor a 2-essel kezdődő hitelkamat-ajánlatokat is elfelejthetjük" – tette hozzá Korsósné Maku Márta.

Nyitókép: Getty Images

Kapcsolódó hang

Hitelezés – Korsósné Maku Márta, Sberbank
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018