eur:
393.85
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Blue double exposure of money coins stacking with bar graph for financial and investment business concept.
Nyitókép: Getty Images

Az NHP Hajrá után jönnek megint a drágább piaci hitelek

A vállalkozások és a bankok várakozásaival szemben nem növeli tovább a jegybank az államilag támogatott hitelek legnagyobb részét lefedő NHP Hajrá keretét. Ez tulajdonképpen a kedvezményes hitelek végét jelenti, jönnek újra a piaci kamatok.

Az NHP-termékek már nyolc éve a piacon vannak, és rengeteg vállalkozót juttattak forráshoz, az NHP Hajrá pedig kizárólag a pandémiás helyzetben a gazdaság fellendítésére és megtámogatására indult el. Az MNB alacsonyabb kerettel indította el, és folyamatosan emelte, 3000 milliárd forintot hagyott legutóbb jóvá áprilisban.

"Ez 4,5 százalékkal segítette a gazdasági növekedést, ami óriási előnyöket hordozott magába, de az MNB-nek is szembe kellett néznie az erőteljes inflációval is, és valószínűleg ezért nem emeli tovább a keretösszeget. A döntés nagyon hirtelen történt, sem a bankok, sem az ügyfelek nem voltak erre felkészülve, így sajnos előfordulhat az, hogy azok az ügyfelek, akik még csak most adták be a kérelmüket és a döntésig nem jutott el az ügyük, ebből a forrásból nem részesülhetnek, őket csak piaci termékekkel fogjuk tudni a kiszolgálni" – mondta Korsósné Maku Márta, a Sberbank termékfejlesztési vezetője.

Egyelőre nem is várnak hasonló megoldást, mert egy új program bevezetése minimum két-három hónapot vesz igénybe, hosszabb távon azonban mindenféleképpen számolnak azzal, hogy a program újragondolása megtörténik.

"A piaci hiteleknél azzal kell kalkulálni, hogy a 0-val kezdődő kamatú hitelek ki fognak csorogni a piacról, és jóval drágább hitelekhez fognak tudni csak hozzájutni, de olyan vállalkozások is hitelhez fognak jutni, akik eddig ai feltételek miatt kiszorultak ebből a lehetőségből, hiszen visszatérünk a pandémia előtti helyzetre, ahol minden bank a saját piaci termékeinek a korlátait, a feltételrendszerét maga szabja meg, ezért ezért tágabbak lesznek a lehetőségek" – mondta a szakember.

A vállalkozások pozícióját ronthatja, ha lesz kamatemelés, mert az természetesen növelni fogja a piacon lévő hitelkamatokat is. "Ha ez valóban bekövetkezik, akkor a 2-essel kezdődő hitelkamat-ajánlatokat is elfelejthetjük" – tette hozzá Korsósné Maku Márta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×