eur:
389.69
usd:
362.1
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay.com

Egyre több építkező torpan meg a célegyenesben

A tervezhetetlen költségek és kivitelezési idő miatt az érdeklődők 40 százaléka lefarag az igényeiből, vagy visszalép.

Az utóbbi hetekben már az érdeklődők 20-40 százaléka halasztotta el az építkezésre szóló szerződése megkötését – írja a Világgazdaság. Sokan a célegyenesből fordulnak vissza az építőanyagárak folyamatos emelkedése miatt, ami kiszámíthatatlanná teszi a végső költségvetést, az anyagszállítás akadozása pedig a kivitelezési határidőt tette tervezhetetlenné. A nyersanyagok világpiaci áremelkedésére nincs megoldás, az importkitettség nagy, és rövid távon nem csökkenthető.

Egyre többen vásárolnak ismét keletről, például Romániából, Ukrajnából, Oroszországból és Fehéroroszországból. Mindenekelőtt építőfához próbálnak jutni – foglalta össze a begyűrűző hatásokat az ÉVOSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozatának elnöke a lapnak.

A korábban fix áras szerződések újratárgyalása is egyre gyakoribb a lakossági megrendelőkkel.

– tette hozzá Kárpáti József, ám erre csak önkéntes alapon van lehetőség, az ilyen szerződést a cég nem módosíthatja, de a kivitelezés biztonsága a vevőnek is érdeke. A projekt ugyanis könnyen meghiúsulhat, ha a készházépítő társaság nem tudja tovább finanszírozni a halmozódó veszteségeit, amelyek bizonyos volumen fölött könnyen csődhelyzetbe sodorhatják. A késztermékek az idén már 10-20 százalékkal drágultak, ez akkora költségnövekedést okoz, amelyet már az épület teljes „lecsupaszításával” – fapados gépészeti, műszaki és esztétikai megoldásokkal – sem lehet teljesen ellentételezni.

A nemzetközi előrejelzések leghamarabb jövőre várják az építőanyag-piaci helyzet normalizálódását, de

a régi árak már nem jönnek vissza

a szakember szerint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×