eur:
394.16
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A tulajdonos telefonál bezárt olasz éttermében Nyíregyházán 2020. november 11-én. A kormány legújabb védelmi intézkedései szerint ettől a naptól az éttermek nem fogadhatnak vendéget. Az étteremben csak az étel elvitele céljából tartózkodhat vendég.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Tízmilliós gyorshitel: EU-pénzből megy és két újabb kört javasolnak, további kedvezményezettekkel

Az MFB meghirdette, mely vállalkozások igényelhetik a nulla százalékos hitelt a program első szakaszában. Az is kiderült, hogy nem állami kamattámogatású konstrukció lesz, hanem visszatérítendő EU-forrásból kialakított hiteltermék.

Megjelentek a pénteki Magyar Közlönyben a nemrég bejelentett, 100 milliárd forintos keretösszegű Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön hitelprogramjának finanszírozásáról szóló jogszabályok. Ez alapján nem állami kamattámogatású konstrukció lesz, hanem visszatérítendő EU-forrásból kialakított hiteltermék.

A 75/2021-es kormányrendelet és az 1067/2021-es kormányhatározat alapján a 272/2014-es kormányrendelet és az 1006/2016-s kormányrendelet mellékletét bővíti ki a kormány a 100 milliárd forintos keretösszeggel nyújtandó kölcsönnel.

A táblázat szerint tehát

a kormány EU-s pénzből teszi elérhetővé a nemrég bejelentett 100 milliárd forint keretösszegű kamatmentes újraindítási gyorskölcsön hitelprogramot

hívja föl figyelmet a Portfolio.

A gazdasági lap hozzáteszi, tudomásuk szerint a koronavírus hatásainak mérséklésére szolgáló EU-s „áthidaló program” (React-EU) lesz a 100 milliárd forintos itthoni keret tényleges forrása.

Mint arról az Infostart korábban beszámot, a kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön nevet viselő ingyenhitelt a kis- és középvállalkozások újraindulását támogatja 10 millió forintos, 10 éves futamidejű, kamatmentes hitellel, amelynek törlesztését csak három év múlva kell elkezdeni.

A felvett összeget a vállalkozások

  • bérekre,
  • járulékokra,
  • rezsire,
  • működési költségre,
  • készletfinanszírozásra

is használhatják. A hitelt az MFB Pontok hálózatában igényelhetik a vállalkozások. (A Magyar Közlönyben foglaltak szerint felhívás útján választják ki a pénzügyi közvetítőket 2021. márciusában, ugyanakkor a forrás elosztását a Magyar Fejlesztési Bank fogja koordinálni, ez az MFB közleményében is szerepel.)

A Magyar Fejlesztési Bank hétfőn meghirdette, mely vállalkozások igényelhetik a nulla százalékos hitelt a program első szakaszában:

  1. TEÁOR 5610 - Éttermi, mozgó vendéglátás
  2. TEÁOR 5621 - Rendezvényi étkeztetés
  3. TEÁOR 5630 - Italszolgáltatás
  4. TEÁOR 5914 - Filmvetítés
  5. TEÁOR 8230 - Konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése
  6. TEÁOR 8551 - Sport, szabadidős képzés
  7. TEÁOR 9001 - Előadó-művészet
  8. TEÁOR 9002 - Előadó-művészetet kiegészítő tevékenység
  9. TEÁOR 9004 - Művészeti létesítmények működtetése
  10. TEÁOR 9102 - Múzeumi tevékenység
  11. TEÁOR 9104 - Növény-, állatkert, természetvédelmi terület
  12. TEÁOR 9311 - Sportlétesítmény működtetése
  13. TEÁOR 9312 - Sportegyesületi tevékenység
  14. TEÁOR 9313 - Testedzési szolgáltatás
  15. TEÁOR 9319 - Egyéb sporttevékenység
  16. TEÁOR 9321 - Vidámparki, szórakoztatóparki tevékenység
  17. TEÁOR 9604 - Fizikai közérzetet javító szolgáltatás
  18. TEÁOR 9329 - Mns egyéb szórakoztatás, szabadidős tev.
  19. TEÁOR 5510 - Szállodai szolgáltatás
  20. TEÁOR 5520 - Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely szolg.
  21. TEÁOR 5530 - Kempingszolgáltatás
  22. TEÁOR 5590 - Egyéb szálláshely-szolgáltatás
  23. TEÁOR 7911 - Utazásközvetítés
  24. TEÁOR 7912 - Utazásszervezés
  25. TEÁOR 4939 - Máshova nem sorolt egyéb szárazföldi személyszállítás

Ahogy a Portfolio korábban írta, három tevékenységi körről még nem volt döntés - és úgy tűnik, most sincs:

  1. TEÁOR 9602 - Fodrászat, szépségápolás
  2. TEÁOR 4932 - Taxis személyszállítás
  3. TEÁOR 8553 - Járművezető-oktatás

Az első szakaszban kedvezményezett tevékenységek TEÁOR kódjait tartalmazó lista elérhető az Összetartók nevet viselő portálon, valamint a www.mfb.hu oldalakon, ahol az MFB folyamatosan tájékoztatja az érdeklődőket a hitelprogramot érintő új információkról, hogy a vállalkozások felkészülhessenek a hitelkérelmek benyújtására.

Az MFB közleményében úgy fogalmaz, hogy az utolsó simításokat végzik az érintett intézmények a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön hitelprogram előkészítése során.

Két újabb kört javasolnak

Közben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az M1 aktuális csatornán hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a MKIK szélesebb körben tenné elérhetővé a kamatmentes gyorskölcsönt, emlékeztetve arra, hogy az első körben a hitel 25 tevékenységi kört érint.

  • A második körben a terveik szerint megint 100 milliárd forint lenne elérhető.
  • A harmadik körben pedig, az idén ősszel a kezdő vállalkozásoknak, startupoknak tennék lehetővé a kedvezményes konstrukciót az elnök tájékoztatása szerint.

Az első csomag 40 ezer vállalkozást tud elérni, a kedvezményes hitelt bármilyen célra igénybe vehetik a cégek – tette hozzá Parragh László.

A könyvkiadók se maradjanak ki!

Levelet küldött Varga Mihály pénzügyminiszternek a Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetsége, amiben azt kérik a tárcavezetőtől, hogy a könyvkiadás TEÁOR-száma is kerüljön fel a listára, hogy ők is igényelhessék a tízmillió forintos kamatmentes gyorskölcsönt – mondta az InfoRádiónak az MKÉSZ elnöke.

Galambos Ádám emlékeztetett, a járványhelyzet a könyvkiadókat is nehéz helyzetbe sodorta, így úgy vélik, ők is érdemesek lehetnek a fent nevezett gyorskölcsönre, hiszen a kis- és közepes kiadók életben maradása egyben a magyar kultúra védelmét is szolgálná.

A bajt mértékét illetően megjegyezte, az érdekvédelmi szövetséghez tartozó körülbelül 30 kiadó közül például

az utazási kiadványokkal foglalkozóknál a visszaesés 80, a gyermekkönyveket gondozóké 60 százalék is lehet.

A legnagyobb kiesést a könyvesboltok tavaly április-május körüli bezárása jelenti, ahol a forgalom 80-90 százaléka realizálódik, amit az online kereskedelem 10-ről 20 százalékra történő megemelkedése sem kompenzál. Ahogyan a könyvfesztiválok és roadshow-k hiánya is komoly gondot jelent a kiadóknak, hiszen így nem tudják bereklámozni a termékeiket.

A szövetség elnöke végezetül azt is kiemelte: egy kisebb kiadó a tízmilliós gyorshitellel akár 4-5 kiadványt is meg tud szerkeszteni, új bevételt teremtve így, illetve pótolhatja az esetlegesen elhalasztott könyvkiadását.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×