eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot visel a fodrász és a vendégek is Madrid egyik fodrászüzletében 2020. május 4-én. A spanyol kormány megkezdte a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítését.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Fernando Villar

Borúlátóak az egyéni vállalkozók

Az egyéni vállalkozások 17 százaléka szüneteltette a tevékenységét szeptember elején, ami mintegy 92 ezer vállalkozót érintett - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss adataiból.

Meglátszik az egyéni vállalkozók számának alakulásán is, hogy már megszűnt annak a 24 szakmának adott járulékmentesség is, amit a kormány júniusig tett elérhetővé a koronavírus járvány okozta gazdasági sokk leküzdésére. A KSH szerint ugyanis bár júliusra normalizálódtak a vállalkozók szüneteltetéssel kapcsolatos döntései, mégis július 1. és szeptember 10. között a tavalyinál kétszer több egyéni vállalkozó adta fel átmenetileg a működést, mint 2019-ben.

Az egyéni vállalkozások 17 százaléka szüneteltette a tevékenységét szeptember elején, ami mintegy 92 ezer vállalkozót érintett - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Heti Monitorban frissen közzétett adatsorából, ami egyébként az Egyéni Vállalkozók Nyilvántartásán alapul. Valamilyen formában összesen 464 ezer aktív egyéni vállalkozás működött a szeptember 10-ig rendelkezésre álló adatok szerint Magyarországon.

Túlnyomórészt a főállású egyéni vállalkozók kényszerültek tevékenységük felfüggesztésére: ebben a kategóriában a 47 ezer szüneteltelő mellett 255 ezer aktív vállalkozót tartottak nyilván. A munkaviszony mellett kiegészítő tevékenységként vállalkozók közül 34 ezren adták átmenetileg a működést - igaz, további 163 ezren még kitartanak -, míg az egyéb kategóriába eső kisvállalkozók közül 11 ezren döntöttek így.

Az sem a jövővel kapcsolatos pozitív várakozásokat tükrözi, hogy bár májusban már megfordult a szüneteltetést megkezdők és befejezők aránya az utóbbiak javára - miután március-áprilisban 42 ezeren függesztették fel a vállalkozásukat-, szeptemberre ismét többségben voltak a tevékenységüket befejezők az újraindulóknál. Előbbiek száma 3,7 ezer volt, szemben az utóbbiak 3,4 ezres táborával.

A fővárosban és vonzáskörzetében, néhány nagyvárosban és Balaton környéki járásban szünetelteti a tevékenységét lakosságarányosan a legtöbb egyéni vállalkozó

Budapesten a legmagasabb a tevékenységüket szüneteltető egyéni vállalkozók aránya a KSH szerint.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×