INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

koronavírus

egyéni vállalkozás

üzleti bizalom

ksh

szünetel

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot visel a fodrász és a vendégek is Madrid egyik fodrászüzletében 2020. május 4-én. A spanyol kormány megkezdte a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítését.

Borúlátóak az egyéni vállalkozók

Infostart

Az egyéni vállalkozások 17 százaléka szüneteltette a tevékenységét szeptember elején, ami mintegy 92 ezer vállalkozót érintett - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss adataiból.

Meglátszik az egyéni vállalkozók számának alakulásán is, hogy már megszűnt annak a 24 szakmának adott járulékmentesség is, amit a kormány júniusig tett elérhetővé a koronavírus járvány okozta gazdasági sokk leküzdésére. A KSH szerint ugyanis bár júliusra normalizálódtak a vállalkozók szüneteltetéssel kapcsolatos döntései, mégis július 1. és szeptember 10. között a tavalyinál kétszer több egyéni vállalkozó adta fel átmenetileg a működést, mint 2019-ben.

Az egyéni vállalkozások 17 százaléka szüneteltette a tevékenységét szeptember elején, ami mintegy 92 ezer vállalkozót érintett - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Heti Monitorban frissen közzétett adatsorából, ami egyébként az Egyéni Vállalkozók Nyilvántartásán alapul. Valamilyen formában összesen 464 ezer aktív egyéni vállalkozás működött a szeptember 10-ig rendelkezésre álló adatok szerint Magyarországon.

Túlnyomórészt a főállású egyéni vállalkozók kényszerültek tevékenységük felfüggesztésére: ebben a kategóriában a 47 ezer szüneteltelő mellett 255 ezer aktív vállalkozót tartottak nyilván. A munkaviszony mellett kiegészítő tevékenységként vállalkozók közül 34 ezren adták átmenetileg a működést - igaz, további 163 ezren még kitartanak -, míg az egyéb kategóriába eső kisvállalkozók közül 11 ezren döntöttek így.

Az sem a jövővel kapcsolatos pozitív várakozásokat tükrözi, hogy bár májusban már megfordult a szüneteltetést megkezdők és befejezők aránya az utóbbiak javára - miután március-áprilisban 42 ezeren függesztették fel a vállalkozásukat-, szeptemberre ismét többségben voltak a tevékenységüket befejezők az újraindulóknál. Előbbiek száma 3,7 ezer volt, szemben az utóbbiak 3,4 ezres táborával.

A fővárosban és vonzáskörzetében, néhány nagyvárosban és Balaton környéki járásban szünetelteti a tevékenységét lakosságarányosan a legtöbb egyéni vállalkozó

Budapesten a legmagasabb a tevékenységüket szüneteltető egyéni vállalkozók aránya a KSH szerint.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Fernando Villar
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018