INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 25. péntek
Eufrozina, Kende

kgfb

mnb

károkozás

Nagy változás jöhet az autók biztosításában Magyarországon

Nagy változás jöhet az autók biztosításában Magyarországon

Infostart

Jövőre alaposan megváltozhat a kötelező biztosítások díjkínálata – a Magyar Nemzeti Bank ugyanis elvárja a biztosítóktól, hogy a kgfb-díjaikat a korábbi kárstatisztikák adatainak felhasználásával alakítsák ki.

Változás jöhet a kötelező biztosítások hazai piacán. A Kárrendezés.eu szerint várhatóan jövő nyártól egyetlen társaság sem jelenhet meg indokolatlanul magas díjakkal például csak azért, hogy a kamionokat, turistabuszokat vagy egyes korosztályokat elriassza magától – írja az Origo.

A biztosítók felügyeletét ellátó nemzeti bank azt várja el a cégektől, hogy kgfb-díjaikat a rendelkezésükre álló kárstatisztikák alapján határozzák meg a jövőben. Ennek a szemléletnek januártól meg kell jelennie a díjhirdetésben, júliustól pedig ellenőrzik is majd, hogy a díjak alakításában mennyire veszik figyelembe ezeket az adatokat.

Tavaly év végén jelent meg egy jegybanki rendelet, amely hozzáférést adott minden biztosítónak a központi kárstatisztikai adatbázishoz. A biztosítóknak ennek az adatbázisnak az alapján kellene a díjakat meghatározniuk.

Ha ez a rendszer már ma is működne, akkor nem lennének jelentős különbségek a biztosítók díjajánlatai között.

A statisztikai adatok kötelező alkalmazása közelíteni fogja egymáshoz a biztosítók ajánlati összegeit. El kell tűnniük azoknak a kiugró ajánlatoknak, melyeknek a célja csak egyes járműtípusok vagy vállalkozói csoportok elriasztása volt.

A másik, jelentősen torzító hatású díjmódosító elem a kgfb károkozói pótdíj. Az ilyet alkalmazó biztosító ezzel valójában átírja a bonus-malus rendszer jogszabályba foglalt szabályait. A károkozói szorzó ugyanis azt jelenti, hogy ha a jármű kárt okoz, akkor a következő évben a bónuszbesorolásától függetlenül a korábbi kötelező biztosítási díjának kétszeresét vagy háromszorosát kell fizetnie. Az MNB elvárásai szerint az ilyen jellegű pótdíjakat sem lehet alkalmazni a jövőben.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018