eur:
392.85
usd:
366.21
bux:
66895.9
2024. április 25. csütörtök Márk
Traktor növényvédőszert permetez a Mokos pincészet meggyültetvényében Palkonyán 2019. április 16-án.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Egy újabb szer miatt aggódik az EU és a mezőgazdaság több szereplője

Az utóbbi években számos növényvédőszer-hatóanyagot vont ki a forgalomból az Európai Unió. Jelenleg a mankoceb tervezett kivonása miatt aggódnak a gazdák.

Továbbra is bizonytalan a mankoceb sorsa. Egyebek közt ezt a széles körben használt növényvédelmi hatóanyagot is betiltaná az Európai Unió. A hosszú hatástartamú, baktericid hatással is bíró, viszonylag olcsó gombaölő szert hatékonynak ismerik, főleg a kertészeti kultúrákban, például a Dithane készítmény formájában.

Tervezett kivonásának híre állítólag hangos elégedetlenséget váltott ki a mezőgazdálkodók körében – olvasható a Baon.hu-n. Az Európai Növényvédelmi Szövetség kérte a tagállamok szakmai szervezeteit, hogy álljanak ki a mankoceb forgalomban tartása mellett. Azóta – alig egy hónappal ezelőtt – annyi történt, hogy az Európai Bizottság témában illetékes állandó szervezetének képviselői visszavonták a mankoceb meg nem újítására tett javaslatukat. Egyelőre azonban

nincs válasz arra, hogy a szert végül is megtartják-e vagy kivonják a forgalomból.

Pesti Gábor növényvédelmi mérnök szerint az Európai Unió túl sok hatóanyag engedélyét vonja vissza. Azt mondja, kevés olyan készítmény van, amivel a kivontakat pótolni lehet, különösen az agrár-környezetgazdálkodásban résztvevő gyümölcstermelők érzik ezt a problémát. A mankoceb példája azt mutatja, hogy immár a leghatékonyabb, nehezen helyettesíthető kemikáliákat is indexre teszik. „Az utóbbi években jelentős mértékben beszűkült a növényvédelem mozgástere. Immár az általánosan használt, ráadásul a méheket kímélő szerek kivonása is elkezdődött” – hívta fel a figyelmet a szakember a megyei hírportálnak.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×