INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

koronavírus

gazdasági válság

támogatás

mezőgazdaság

finanszírozás

kamattámogatás

mfb

Kamattámogatott hitelekkel és támogatásokkal is segítik az agrárium talpra állását

Kamattámogatott hitelekkel és támogatásokkal is segítik az agrárium talpra állását

Infostart / InfoRádió

Már igényelhetőek a koronavírus járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására az agrárium számára indított 25 milliárdos pályázati csomag egyes konstrukciói - mondta az InfoRádiónak Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára. Emellett kedvezményes hitelkonstrukciókkal segítik nemcsak a támogatások igénybevételét, de egyéb beruházások megvalósítását is.

Rendkívül fontos az agrárszektorban tevékenykedő vállalkozások folyamatos támogatása és működési feltételeik könnyítése, ezt szolgálja a gazdaságvédelmi alap most megnyitott támogatásigénylési lehetőségei mellett az MFB új, átdolgozott agrár-hitelkonstrukciói esetében az akár 100 százalékos kamat- és díjtámogatás is - mondta az InfoRádiónak Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Az új hitelkonstrukciók kapcsán a Magyar Fejlesztési Bank közölte: bővíti az idén januárban meghirdetett, 100 milliárd forint keretösszegű MFB Agrár Hitelprogramot, és mostantól már erdőgazdálkodók és erdészeti szolgáltató vállalkozások is igényelhetik. A kedvezményes kamatozású konstrukció erdészeti technológiák, gépek, valamint erdei termékek feldolgozására és piaci értékesítésére irányuló beruházások - mint például erdei gomba, gyógynövény és vadgyümölcs feldolgozását vagy tárolását szolgáló fejlesztések - megvalósítására vehető igénybe.

Az Agrár Hitelprogram továbbra is felhasználható a vissza nem térítendő támogatások előfinanszírozására.

A közvetlenül az MFB-nél igényelhető konstrukció futamideje maximum 15 év lehet, a felvehető hitelösszeg erdészeti beruházások esetén már 5 millió forinttól indul, maximuma pedig 250 millió forint, minden más esetben minimum 100 millió, maximum 1 milliárd forint lehet - a bank közleménye szerint.

Módosították a 15 milliárd forint keretösszegű MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020, a 8 milliárd forint keretösszegű MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020, valamint a 6 milliárd forint keretösszegű MFB Élelmiszeripari Forgóeszköz Hitelprogram 2020 feltételeit is. Mostantól az önerő nélkül igényelhető hitelekhez a vállalkozások akár 100 százalékos kamat- és díjtámogatást kaphatnak.

Az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 esetében a kamattámogatás igénybevételére jogosult vállalkozás csak a jóváhagyott kamattámogatás mértékével csökkentett kamatot fizeti meg a finanszírozó hitelintézet számára, míg az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020, valamint az MFB Élelmiszeripai Forgóeszköz Hitelprogram 2020 programok esetében a kamattámogatásra jogosult vállalkozás a kincstárnál kérheti a megfizetett kamatokról szóló igazolás birtokában a kamattámogatás kifizetését.

Az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020 programot csak mikro-, kis- és középvállalatok vehetik igénybe, az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 és az MFB Élelmiszeripai Forgóeszköz Hitelprogram 2020 esetében viszont nagyvállalatok is kaphatnak kölcsönt.

A piaci igényekhez és a gazdasági környezethez való alkalmazkodás alapján megújult hitelprogramok összesen 129 milliárd forintos finanszírozási lehetőséget jelentenek a vállalkozásoknak - emelte ki közleményében az MFB.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Megnyílt a 25 milliárdos mezőgazdasági támogatás
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018