eur:
394.77
usd:
370.38
bux:
65321.98
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Kamattámogatott hitelekkel és támogatásokkal is segítik az agrárium talpra állását

Már igényelhetőek a koronavírus járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására az agrárium számára indított 25 milliárdos pályázati csomag egyes konstrukciói - mondta az InfoRádiónak Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára. Emellett kedvezményes hitelkonstrukciókkal segítik nemcsak a támogatások igénybevételét, de egyéb beruházások megvalósítását is.

Rendkívül fontos az agrárszektorban tevékenykedő vállalkozások folyamatos támogatása és működési feltételeik könnyítése, ezt szolgálja a gazdaságvédelmi alap most megnyitott támogatásigénylési lehetőségei mellett az MFB új, átdolgozott agrár-hitelkonstrukciói esetében az akár 100 százalékos kamat- és díjtámogatás is - mondta az InfoRádiónak Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Az új hitelkonstrukciók kapcsán a Magyar Fejlesztési Bank közölte: bővíti az idén januárban meghirdetett, 100 milliárd forint keretösszegű MFB Agrár Hitelprogramot, és mostantól már erdőgazdálkodók és erdészeti szolgáltató vállalkozások is igényelhetik. A kedvezményes kamatozású konstrukció erdészeti technológiák, gépek, valamint erdei termékek feldolgozására és piaci értékesítésére irányuló beruházások - mint például erdei gomba, gyógynövény és vadgyümölcs feldolgozását vagy tárolását szolgáló fejlesztések - megvalósítására vehető igénybe.

Az Agrár Hitelprogram továbbra is felhasználható a vissza nem térítendő támogatások előfinanszírozására.

A közvetlenül az MFB-nél igényelhető konstrukció futamideje maximum 15 év lehet, a felvehető hitelösszeg erdészeti beruházások esetén már 5 millió forinttól indul, maximuma pedig 250 millió forint, minden más esetben minimum 100 millió, maximum 1 milliárd forint lehet - a bank közleménye szerint.

Módosították a 15 milliárd forint keretösszegű MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020, a 8 milliárd forint keretösszegű MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020, valamint a 6 milliárd forint keretösszegű MFB Élelmiszeripari Forgóeszköz Hitelprogram 2020 feltételeit is. Mostantól az önerő nélkül igényelhető hitelekhez a vállalkozások akár 100 százalékos kamat- és díjtámogatást kaphatnak.

Az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 esetében a kamattámogatás igénybevételére jogosult vállalkozás csak a jóváhagyott kamattámogatás mértékével csökkentett kamatot fizeti meg a finanszírozó hitelintézet számára, míg az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020, valamint az MFB Élelmiszeripai Forgóeszköz Hitelprogram 2020 programok esetében a kamattámogatásra jogosult vállalkozás a kincstárnál kérheti a megfizetett kamatokról szóló igazolás birtokában a kamattámogatás kifizetését.

Az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020 programot csak mikro-, kis- és középvállalatok vehetik igénybe, az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 és az MFB Élelmiszeripai Forgóeszköz Hitelprogram 2020 esetében viszont nagyvállalatok is kaphatnak kölcsönt.

A piaci igényekhez és a gazdasági környezethez való alkalmazkodás alapján megújult hitelprogramok összesen 129 milliárd forintos finanszírozási lehetőséget jelentenek a vállalkozásoknak - emelte ki közleményében az MFB.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×