eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Vendégek egy vendéglátóhely teraszán a budapesti Bálnánál 2020. május 18-án. A koronavírus-járvány miatti korlátozásokat a kormány először május 4-én enyhítette Pest megyét kivéve vidéken, ismét kinyithattak az éttermek és kávézók teraszai, kerthelyiségei. Május 14-től Pest megyére is a többi megyével azonos szabályok vonatkoznak, május 18-tól Budapesten is megszűnik a kijárási korlátozás, és megkezdődik az intézkedések fokozatos enyhítése.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Ekkora a baj Budapest bevásárlóutcáin

A vendéglátóhelyek fele ki sem nyitott, a bátrabbak a tavalyi forgalom negyedét-ötödét bonyolítják.

Mivel nem igazán indult be a turizmus, és a fogyasztói szokások sem a régiek, korlátozások feloldása ide vagy oda, a vendéglátóhelyek komoly bajban vannak, és úgy tűnik, lesznek is - derül ki a HVG összeállításából.

A Bevásárlóutca menedzsment (BUM) érdekképviselethez tartozó 11 utca (Ráday utca, Bartók Béla út, Liszt Ferenc tér...) 200 helyének első hetét felmérve arra jutottak, hogy a vendéglátóegységek 46 százaléka nem nyitott ki, amikor már megtehette volna.

Az üzletek közül a legtöbb a Deák Ferenc utcán és a Király utcában nyitott ki, viszont a Haris köz, a Mikszáth tér és környéke, valamint a Pozsonyi út kihalt - olvasható a BUM számvetésében.

Az üzletek többségét, mint írják, felkészületlenül érte az újranyitás lehetősége,

nem áll rendelkezésre munkaerő, illetve nem akarnak veszteséget termelve üzemelni; turizmus nélkül ez a város nem tud eltartani ennyi vendéglátóhelyet.

Akik kinyitottak, 20-30 százalékos bevételről számolnak be az előző év hasonló időszakához képest, elsősorban a vacsorázás ketyeg valamennyire, a reggeliztetés és az ebéd nem igazán - utóbbinál még mindig a rendelés dívik a kifőzdékből.

Az érintett vállalkozások egyszerű adminisztrációjú bértámogatást szeretnének, újrakezdő hitelt vagy vissza nem térítendő támogatást, esetleg a házhozszállítási áfa csökkentését. Több lap közben arról ír, hogy már péntek éjféltől nyithatnak a budapesti kocsmák, éttermek belső terei is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×