eur:
392.84
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Az új típusú koronavírus-járvány miatt védőmaszkot visel egy vásárló az egyik bevásárlóközpont parkolójában a Virginia állambeli Alexandriában 2020. március 22-én. Az Egyesült Államokban eddig 38138 új típusú koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, 396-an életüket veszítették.
Nyitókép: MTI/EPA/Shawn Thew

Az amerikai kormányzat újabb közvetlen támogatást ad az agráriumnak

Az agráriumnak nyújtott újabb közvetlen anyagi támogatást jelentett be Donald Trump amerikai elnök és Sonny Perdue szövetségi agrárminiszter kedden a Fehér Házban.

Az amerikai farmerek és állattenyésztők újabb 16 milliárd dolláros segítséget kapnak, részben közvetlen pénzátutalásokkal, részben termékeik kormányzati felvásárlásával.

"Az amerikai agrártársadalom a koronavírus-járvány közepette példa nélkül álló nehézségekkel néz szembe" - fogalmazott Perdue miniszter a sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy a szövetségi agrártárca áprilisban, éppen a járvány gazdasági következményeinek enyhítésére létrehozott Farmerek a családok élelmiszerellátásáért nevű programja keretében 3 milliárd dollár értékben vásárol fel a gazdáktól friss árut, tejtermékeket, húst, és ezekből a szükséget szenvedő amerikai családokat látják el élelmiszercsomagokkal.

A kifizetések május 26-án kezdődnek - tette hozzá Sonny Perdue.

A szövetségi kormányzat áprilisban 19 milliárd dolláros - szintén közvetlen kifizetésekkel - már megsegítette a gazdatársadalmat.

A tájékoztatón Donald Trump elnök bejelentette, hogy a kormányzat 354 milliárd dolláros szerződést kötött egy virginiai startup-vállalattal generikus gyógyszerek, köztük az új típusú koronavírus okozta Covid-19 nevű betegség kezelésére szánt készítmények és gyógyszerészeti összetevők gyártásáról.

A Fehér Ház tisztségviselői és elemzők egyaránt fontos döntésnek nevezték ezt, mivel a lépés azt jelzi: az Egyesült Államok erőfeszítéseket tesz a gyógyszergyártás "visszatelepítésére" a tengerentúlról.

Ezzel kapcsolatban a The Washington Post című napilap kedden emlékeztetett arra, hogy az elmúlt több mint két évtizedben

a generikus gyógyszerek amerikai gyártásának nagy részét kiszervezték külföldre, elsősorban Kínába és Indiába.

"Ez a függőség a külföldi ellátástól kivált ellentmondásossá vált a koronavírus-járvány idején" - szögezte le a Post.

Peter Navarro, a Fehér Ház kereskedelmi főtanácsadója, aki a gyógyszergyártás visszatelepítésének egyik fő szorgalmazója és szervezője, a döntés bejelentése után leszögezte: "nagy nap ez Amerika számára, benne van Trump stratégiájának minden eleme. Gyártsunk Amerikában".

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×