Bezárásra ítélt kereskedelmi egységek, például éttermek és kocsmák is boltokká alakulnak át a briteknél és Amerikában, hogy túléljék a koronavírus-válságot - írja a Napi.hu a CNN összeállítására hivatkozva. Több étterem az ételfelszolgálást tehát nem házhozszállításra cserélte, hanem élelmiszer- és például vécépapír árusításra.
Egy Anthony Strong nevű vállalkozó például épp a válság kitörése előtt nyitott éttermet San Franciscóban, de azonnal alkalmazkodnia kellett:
nagy kiszerelésben megvásárolt alapanyagokat kezdett árulni az üzletben.
Ez ugye azt jelenti, hogy a már beszerzett élelmiszereket nem feldolgozva, megfőzve kínálják, hanem alkotóelemként.
Egy pennsylvaniai kávézó például online kezdett élelmiszereket árulni, amit az üzletben lehet átvenni.
Marc Glosserman étteremlánc-tulajdonos például krumplit és vécépapírt árusít az átvehető készétel mellett.
Londonban létesültek kisboltok jellemzően kocsmákból, így megmaradtak az alkalmazottak, és a beszállítók is megmenekülnek, ha átállnak.
A The Oystermen étterem például a zöldségek és gyümölcsök mellett friss halakat is árul, házhoz is szállít.
A CNN megjegyzi, az "okosmegoldások" elsősorban a széles termékpalettában utazó nagyáruházak piacaiba haraptak bele.