INFORÁDIÓ 
2021. január 23. szombat
Rajmund, Zelma

koronavírus

nav

adóbevallás

halasztás

Váratlan helyzetekre is megoldást kínál a NAV az adózóknak

Váratlan helyzetekre is megoldást kínál a NAV az adózóknak

Infostart

Ha a veszélyhelyzet miatt csúszik az adóügyintézés, azonnal jelezni kell a hivatal felé, így a hatóság élhet a méltányosság eszközével, és eltekinthet a szankcióktól.

Ha az adózó valamilyen mulasztást követ el, például késve adja le bevallását vagy csúszik az adatszolgáltatással, az adófizetéssel, akkor ennek okát a határidő lejárta után a lehető leghamarabb jeleznie kell a NAV-nak.

Érdemes külön kiemelni, ha késlekedése a járványügyi vészhelyzetre vezethető vissza

– mondta Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője a Magyar Nemzetnek. A hatóság ugyanis figyelembe veszi, hogy mi okozta az adózói késedelmet, mulasztást, és a méltányosság alapelvét alkalmazva értékeli az adott ügy részle­teit. A NAV úgy is határozhat, hogy a szankció kiszabásától a körülmények miatt eltekint.

A kormány az elmúlt időszakban több ágazat vállalkozásait is mentesítette a járványügyi vészhelyzet miatt az adókötelezettség alól, helyzetüket a jogszabály rendezi. A hivatal honlapján, vezető helyen találhatók meg a járványhelyzettel kapcsolatos adóügyi tudnivalókról szóló összefoglalók, tájékoztatók.

Egyébként a NAV normál ügymenet mellett is gyakorta él a méltányosság eszközével. A 2018-ban például 121 ezer esetben hozott jogerős határozatot a NAV az adózók fizetési könnyítést vagy tartozáselengedést kérő beadványai alapján. Akkor tízezer megszüntetés és nagyjából húszezer elutasítás mellett a hivatal kilencvenezer alkalommal bólintott rá legalább részben az adófizetők kérelmére. Másképpen mondva: négyből három alkalommal – legalább részben – eleget tett a hatóság az ügyfél kérésének.

Így a magánszemélyek és a vállalkozások 83 mil­liárd forint részbeni vagy későbbi befizetésre kaptak lehetőséget, miközben a NAV elengedett majdnem négymilliárd forintot. A magánszemélyek többnyire a személyi jövedelemadóból fennálló elmaradásra, valamint az illetéktartozásaik­ra kérnek fizetési kedvezményt, míg a cégek általában az általános forgalmi adó ügyé­ben terjesztenek elő ilyen kérelmet.

Járványüzemmódban az adóhivatal is

A járványhelyzetben a NAV igyekszik minimalizálni az ügyfeleire és munkatársaira ható kockázatokat, ezért a fővárosi és a megyei központi ügyfélszolgálatok március ­18-ától heti 25 órában várják az ügyfeleket. Fontos változás, hogy az ügyféltérben egyszerre csak annyi ügyfél tartózkodhat, ahány ügyfélszolgálati ablak nyitva van.

Mivel az adóügyek döntő része elektronikusan is intézhető, ezért a hivatal azt javasolja, hogy az ügyfelek válasszák az elektronikus vagy telefonos ügyintézést.

Az adóhivatal egyszerűsítette azon egyedi azonosítószámoknak az igénylését, amelyekre az adóügyek telefonos elintézéséhez van szükség. Az azonosító megszerzéséhez egy elektronikus űrlapot, az úgynevezett TEL adatlapot kell kitölteni. A nyomtatvány akár okostelefonról is elérhető a www.onya.nav.gov.hu címen, a belépéshez ügyfélkapus hozzáférés kell. A NAV ezután napokon belül megküldi a kérelmező ügyfélkapujára a telefonos ügyintézési azonosításhoz szükséges PIN-kódot. Ezzel a 06-80/20-21-22-es­ telefonszámon egyedi adóügyek is elintézhetők.

A hitelfelvételt megkönnyíti a NAV ­online keresetkimutatási szolgáltatása, mivel ehhez nem szükséges a személyes megjelenés. Az e-keresetkimutatás a www.nav.gov.hu/nav/ebev_portal címen érhető el. A kimutatásban egy év, a lekérdezést megelőző második hónap utolsó napjáig terjedő 12 hónap adatai szerepelnek. A NAV az e-keresetkimutatást elektronikusan továbbítja a kérelmező magánszemély által megjelölt hitelnyújtónak. Jelenleg hét pénzügyi szereplő ügyfelei használhatják a szolgáltatást.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018