eur:
395.28
usd:
364.72
bux:
65606.82
2024. március 19. kedd Bánk, József
Vásárlók a nagykanizsai Tesco áruházban 2015. március 8-án. Ez az utolsó hétvége, amelynek vasárnapján még korlátozás nélkül nyitva tarthatnak az üzletek. Az Országgyűlés 2014. december 16-án szavazta meg a vasárnapi pihenőnap bevezetését, így március 15-től vasárnap már nem lehet dolgoztatni az alkalmazottakat a kereskedelemben, pihenőnap jár nekik. A 200 négyzetméternél kisebb üzletek azonban kinyithatnak a hét utolsó napján is, ha csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozik benne.
Nyitókép: Varga György

Különadók jönnek - így reagálhatnak az élelmiszerláncok

Jön-e áremelkedés? Mihez kezdenek a kiskereskedelmi cégek? Válaszok a szakértőtől.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a multinacionális áruházláncok a jogszabályi előírásoknak eleget téve teljesíteni fogják a válságkezelési hozzájárulást. Vámos György az InfoRádióban úgy vélekedett: áremelésre nem kell számítani, a cégek nem fogják az árakba beépíteni a különadót.

"A kormány legfrissebb rendelete három alapot hoz létre a járvány elleni védekezéshez. Az első kifejezetten egészségügyi célzatú, a második a gazdaság javítását célozza, a harmadik a lehetséges uniós források kezelésére irányul" - vázolta az alaphelyzetet Vámos György.

Mint rámutatott, a kereskedelemnek és a bankoknak a közvetlen egészségügyi kiadásokhoz kell hozzájárulniuk, az úgynevezett kiskereskedelmi különadó összege 36 milliárd forint, további részletek nem ismertek, ezért a Magyar Közlönyben az érintettek nagyon várják a részleteket.

Szerinte semmiféle kétség nem fér hozzá, hogy

az érintettek vállalni fogják a különadó befizetését,

még úgy is, hogy számos költség őket is terjeli a járvány miatt, például plexi védőfalakat tesznek a pénztárakhoz, új munkaerőt kellett bevonni és túlórapénzeket kell fizetni, arról nem is beszélve, hogy számtalan eszközt kell nekik is beszerezni a járvány elleni védekezéssel kapcsolatban.

Hogy az árakban érvényesítik-e költségeiket a boltok, azt Vámos György kizártnak tartja.

"Nincs értelme, nem is lenne etikus, az alkalmazottak és a beszállítók sem láthatják kárát.

Belső költségek átcsoportosítása jöhet csak szóba"

- fejtette ki. Példaként említette, hogy tervezett nagyobb beruházásokat most majd később fognak végrehajtani.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Hitelesség és transzparencia: itt a sorrend, ezek a hazai tőzsdei cégek működnek a leginkább átláthatóan

Hitelesség és transzparencia: itt a sorrend, ezek a hazai tőzsdei cégek működnek a leginkább átláthatóan

Mennyire transzparensek a hazai tőzsdei vállalatok? Elég részletes a gyorsjelentés? Minden szükséges információt tartalmaznak a közzétételek? Jól végzik a dolgukat a befektetői kapcsolattartók? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Portfolio éves rendszerességgel elkészülő transzparencia-felmérésében, amelynek során a cégeket szorosan követő hazai portfóliómenedzserek és elemzők értékelhetik a vállalatokat. Mutatjuk, hogy szerepeltek idén a legnagyobb magyar tőzsdei vállalatok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×