eur:
394.93
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Kínaiak vették meg Budapest egyik legértékesebb telkét

A Reno Udvar és környéke 22,8 milliárd forintot ért, a helyére irodákat, lakásokat és városközpontot terveznek építeni.

Másfél éves tárgyalást követően a napokban zárul le a Reno Udvar és környéke eladása (Váci út 160-168.) – tudta meg a Napi.hu. A 7,5 hektáros területet az MNB Pallas Athéné alapítványainak vagyonkezelője, az Optima Befektetési Zrt. a három telket még 2016-ban 17,2 milliárd forintért (55,2 millió euró) vette meg. A most 22,8 milliárd forintot érő ingatlannak a 60,4 százalékát adták tovább egy kínai befektetőnek. A vevő a Chi Fu Csoport, amelynek vezetője a magyar állampolgársággal is rendelkező Frank Liu.

A tajvani illetőségű üzletember 2016-ban megvásárolta a csődbe ment pápai húsüzeme, 25 milliárd dolláros (7570 milliárd forintos) vagyont kezel, befektetései a biotechnológiától az élelmiszeriparig ívelnek.

A területen a korábbi tervek szerint egy vegyes hasznosítású épületkomplexumot épített volna az MNB, de a beruházás költségei 600-700 millió eurót emésztettek volna fel, így a saját fejlesztés helyett az értékesítés mellett döntött. A hatvan százalékos résztulajdon eladását követően a Chi Funak lehetősége van a maradék tulajdonrész megvásárlására is. Továbbra is városközpont kialakításában gondolkodik az új tulajdonos is. Mivel a kormány kiemelt beruházásnak nyilvánította a projektet, a tervezés és engedélyeztetés is gyorsulhat a zárást követően.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×