INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

budapest

uniós forrás

fürjes balázs

innovációs és technológiai minisztérium

karácsony gergely

Jutnak uniós források Budapestnek

Jutnak uniós források Budapestnek

Infostart

Nem képzelhető el, hogy a főváros EU-s fejlesztési források nélkül maradjon a következő ciklusban - erősítették meg többen is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium prezentációja szerint a következő finanszírozási időszakban a főváros uniós fejlesztési források nélkül maradhat – írta hétfőn a Népszava, ám ezt később többen megcáfolták.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az ATV-ben azt mondta: nem tudja, milyen anyagra hivatkozik a lap és az bizonyára még a tervezés folyamatában lehetett egy anyag. Nem képzelhető el, hogy Budapest egyáltalán nem kap uniós forrásokat 2021 és 2027 között – emelte ki.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium sajtóosztálya az atv.hu-val azt közölte: nem találtak olyan anyagot, amely a Népszavában megjelent. Viszont egy olyan anyagot igen, ami december 10-én egy tervezett videókonferencia keretében került munkaanyagként Brüsszelbe. Az angol nyelvű prezentációs munkaanyag címe “Potential Operational Programmes for the 2021-2027 period in Hungary”, azaz Lehetséges operatív programok a 2021-2027-es időszakra Magyarországon. Ebben a 8. oldalon szerepel az az ábra/dia, mely szerint a prioritások között szerepel a főváros.

A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az InfoRádióban cáfolt. Fürjes Balázs kifejtette: nem igaz, hogy a kormány azt tervezi, Budapestnek ne jusson európai uniós forrás. Semmiféle ilyen kormányzati döntés nem született, ilyen előterjesztés sincs.

Az államtitkár jelezte, hogy 2021–2027-re is vannak már hatályos kormányzati döntések, amelyek kimondták, hogy bizonyos projekteknek uniós forrásban kell részesülniük. Ezek közül

a legjelentősebb a HÉV teljes körű felújítása,

de tervben van a soroksári Duna-ág revitalizációja.

A Portfolio szerint a prezentációt videokonferencián mutatták be a magyar kormány illetékesei decemberben, megnézve, hogy a formálódó elképzelésekhez mit szól az Európai Bizottság. Ez egy hosszú és bonyolult egyeztetési stratégia szokásos eleme, mert ez segíti azt, hogy a kabinet döntést tudjon hozni a 2021-2027-es uniós forrásfelhasználás alapvető irányairól és ezek alapján be tudja majd nyújtani az ezt lefektető Partnerségi Megállapodás első verzióját Brüsszelnek.

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon először álságosnak és károsnak nevezte a kiszivárgott tervet, és jelezte, felveszik a kapcsolatot Palkovics Lászlóval.

Hétfő este a főpolgármester az ATV-ben azt mondta: ott volt az asztalán az anyag, de nem tulajdonított neki jelentőséget, mert felsorolásszerűen benne volt Budapest is a célterületek között, valamint várta, hogy a kormány egyeztet az uniós források felhasználásáról a városvezetéssel. Hozzátette, egy munkaanyagnak tekinti a prezentációt a sok közül.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018