eur:
389.49
usd:
363.16
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

A karácsonyi ajándékokra szánt pénzt a benzinkutaknál fölözik le

Biztos, ami biztos, visszafognák a termelést a világ nagyjai, élükön Szaúd-Arábiával.

A világ nagy olajtermelői, élükön Szaúd-Arábiával a túlkínálat megelőzése érdekében visszafogják a kitermelést, hogy ezzel feltornászhassák az olaj hordónkénti árát 60-ról 70-80 dollár közé. Ez a benzin drágulásával is jár - olvasható a Napi.hu elemzésében, ami a Financial Times cikkén alapul.

A hírek kiszivárgására máris emelkedett az olajár az árutőzsdén.

Jamie Webster olajpiaci szakértő, egyetemi tanár úgy látja, hogy az OPEC tagországai egyetértenek abban, hogy meg kell támogatniuk az árakat valamilyen intézkedéssel a jövő év első felében, ha legalább a jelenlegi árszintet tartani akarják.

A mérleg másik serpenyőjében az van, hogy az OPEC és szövetségesei, különösen Oroszország, amely 2016 óta együttműködik a kartellel az olajár befolyásolásában, nem akarnak segítséget adni az amerikai olajpalaiparnak, amely az elmúlt évek szárnyalása után a lassulás jeleit mutatja. A magasabb ár kedvez az USA drágább technológiával dolgozó olajcégeinek, ezért a túl nagy drágulás nem érdeke az OPEC-nak.

Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy ha az OPEC és barátai meg is állapodnak az olajkitermelésük további csökkentésében, ez még nem jelenti azt, hogy ténylegesen csökken a piaci kínálat. Szaúd-Arábia jelenlegi is messze az alatt a szint alatt termel, amelyet az olajlétesítményei elleni szeptemberi dróntámadás előtt elért. Ez azt jelenti, hogy már most is érvényesülhet a napi 400 ezer hordós kitermeléscsökkentés, amelyet a jövő évtől terveznek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Vasarely 50 évvel megelőzte a korát - Interjú Pierre Vasarelyvel

Vasarely 50 évvel megelőzte a korát - Interjú Pierre Vasarelyvel

Az V. Műtárgybefektetési Konferencia alkalmából Budapestre érkezett Pierre Vasarely, a Fondation Vasarely elnöke. Victor Vasarely örökösét, erkölcsi jogtulajdonosát és életművének gondozóját Zachar Veronika és Kollmann Szilvia, a műtárgy.com-tól kérdezték nagyapjáról, 2019-ben megjelent családregényéről, magyarországi kapcsolatairól, az Alapítvány működéséről, továbbá a jövőbeli terveiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 08:36
×
×
×
×