eur:
393.43
usd:
366.97
bux:
66401.21
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Madár István: pozitív meglepetést okozott a gazdaság, a fő kérdés ugyanakkor nem változott

Felülmúlta a várakozásokat a GDP második negyedévi növekedése, de továbbra is az a fő kérdés, hogy a magyar gazdaság a következő negyedévekben a kedvezőtlen külső konjunktúra miatt milyen tempóban fog lassulni – mondta az InfoRádiónak a Portfolio vezető elemzője.

Lassulás tekintetében az elemzői várakozás bejött, ugyanakkor annak mértéke annyira minimális, hogy nem is tekinthető karakteres jelenségnek, fogalmazott Madár István. Az elemző szerint számszerűleg okod adhat a reménykedésre, hogy a 2019-es éves átlagos növekedési adat még magasabb lesz az eddig prognosztizált 4,5 százaléknál, ugyanakkor a fő kérdés nem változott, nevezetesen az, hogy a következő negyedévekben a magyar gazdaság milyen tempóban fog lassulni.

A lassulás pillanatnyilag azért látszik elkerülhetetlennek, mert nagyon gyenge a külső konjunktúra,

például Németországban GDP-zsugorodást mértek, ami előbb vagy utóbb éreztetni fogja a hatását idehaza is, magyarázta a Portfolio munkatársa. Erre a második negyedévben még nem került sor, de azt érdemes megjegyezni, hogy júniusban a havi részadatok már egyértelműen gyengébbre sikerültek, ami persze lehet egyszeri hatás is, de erős a gyanú arra, hogy a gyengébb európai konjunktúrára reagál a magyar gazdaság, mutatott rá a szakértő.

A kép továbbra is ugyanaz: negyedévről negyedévre lassabb GDP-növekedést fogunk látni,

a kérdés azonban továbbra is nyitott, produkál-e újra pozitív meglepetést a gazdaság, és lehet-e kisebb a lassulás mértéke annál, amit elképzel a piac, vagy esetleg most lesz egy élesebb lassulás,

amivel tulajdonképpen helyreáll a várakozáshoz képest a rend, fogalmazott az elemző.

A Központi Statisztikai Hivatal a GDP-növekedés szerkezetére vonatkozóan nem bocsátkozik részletekbe, csupán annyit közöltek, hogy

az ipar, az építőipar, valamint a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá legnagyobb mértékben, ami nem meglepetés.

Ugyan ellaposodott az ipari és építőipari trend a második negyedévben, éves alapon továbbra is jelentős növekedési hozzájárulással lehetett számolni esetükben, vagyis ez a két szektor biztosan erőteljesen húzta a gazdaságot, jegyezte meg Madár István.

A piaci szolgáltatások dinamikus növekedése pedig azért nem meglepő – nyilatkozta a szakértő –, mert a szolgáltatószektor a belső keresletnövekedésre reagál elsősorban. A bérek és foglalkoztatás bővülése pedig folyamatosan növekvő vásárlóerőt jelent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×