INFORÁDIÓ 
2019. június 16. vasárnap
Jusztin

valuta

font

forint

gyengülés

korányi g. tamás

Durván ütik a fontot, de a forint jó periódusban van

Durván ütik a fontot, de a forint jó periódusban van

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor

Több világszerte is meghatározó valuta gyengélkedik, a török líra mélyponton van, az angol font és az orosz rubel is rossz helyzetben van - mondta az InfoRádióban a Napi.hu tiszteletbeli főszerkesztője.

A gyengébb valutákat - a valaha világelső angol fontot is beleértve - ütik-verik. A török líra, a rubel és a font is mélyponton van - mondta Korányi G. Tamás, tőzsdei szakértő.

"Egy dollárért néhány évvel ezelőtt még 2-2,5 lírát kellett adni, most már 5, 40-et. A forinthoz viszonyítva ez egy 51 forintos árfolyam, miközben pár évvel ezelőtt még 65-66 forintot ért a líra, és közben a forint is gyengült" - tette hozzá.

Ütik-verik a fontot

Korányi G.Tamás szerint 10 nappal ezelőtt még 367 forint volt a font, most csupán 354, ebbe a forinterősödés is belejátszik, de alapvetően

a Brexit félelmek miatt ütik a fontot.

Mint mondta, egyre nagyobb az esélye annak, hogy egy rendezetlen távozás miatt az Egyesült Királyság ki fog esni az EU-ból, aminek - ahogy a Brexit népszavazásnak - tartós negatív következményei lehetnek az angol fontra nézve.

"A Brexit népszavazáskor a font majdnem 20% esett, amiből 10-et tudott visszaszedni a következő hónapokban, most arra számítanak,

hogyha bekövetkezik egy ilyen kizuhanás, ez is hasonló eséssel járhat, tehát már most előre próbálnak megszabadulni a fonttól"

- jegyezte meg a tőzsdei szakértő.

Hogy áll a forint?

Érdekes - mondta Korányi G. Tamás, hogy a gyenge valuták esési sorozata nem terjed ki a forintra.

"A forint ellentétes mozgást produkál, szerdán napközben 319 alatt is volt az euró, ami azt jelenti, hogy az elmúlt két és fél hónap legjobb forintárfolyamát láttuk" - emelte ki.

Erős gazdaság, stabil politikai körülmények, erős valuták?

Nyáron nem a forint ellen spekulálnak, hiszen az idegenforgalom szárnyal, és a debreceni BMW-gyár is kicsit csitította a kedélyeket. Ilyenkor több euró termelődik, most

ez a forintnak ez egy jó periódusa, és hogyha ez kitart nyár végéig, harmadik negyedév elejéig, akkor újra a 310-321-as sávban látjuk a forintot

- értékelt optimistán Korányi G. Tamás.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Korányi G a devizákról
 


Korányi G - tőzsde
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018