eur:
392.67
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels

Előbb lesz idén magyar dinnye

A tavaszi meleg hatására minden termék érésének kezdete két héttel korábbra került, így a dinnyénél is már június végén teljes lesz a magyar görögdinnye kínálat.

A görögdinnye várható termésmennyisége 192 ezer tonna körül alakul idén, amely mintegy 5 százalékkal kevesebb a 2017-es mennyiségnél – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) dinnyeszezont beharangozó sajtótájékoztatóján.

Ennek 40 százalékát exportálják a hazai termelők.

Jelentős felvevőpiacnak számítanak a környező országok, valamint Németország és a Baltikum. Európa negyedik legnagyobb görögdinnye-termőterülete található Magyarországon. A terület az elmúlt 15-20 évben csökkenő tendenciát mutatott, de az utóbbi 2-3 évben sikerült 5 ezer hektár körül stabilizálni.

A sárgadinnye-termelésünk lényegesen kisebb volumenű, amelynek közel 100 százaléka hazai fogyasztásra kerül. Ezen a téren még bővülésre van szükségünk a NAK szerint a jövőben, ráadásul a keresletnövekedés miatt perspektivikus piacról beszélhetünk, amelynek lehetőségeit célszerű kihasználniuk a magyar termelőknek.

Korábban kezdődik

„Az idei szezon jellemzője, hogy a tavaszi meleg hatására minden termék érésének kezdete két héttel korábbra került, így

már június végén teljes lesz a magyar görögdinnye-kínálat”

– mondta el Győrffy Balázs, az agrárgazdasági kamara elnöke. Remélik, hogy addigra elfogy az import dinnye, egyúttal jelezték az áruházláncok felé, hogy lehetőség szerint ne már rendeljenek import görögdinnyét a június végén piacra jutó magyar termék "konkurenciájaként".

Folytatják a kampányt

A NAK közölte: sikeres volt a dinnyekampány: az elmúlt évek promóciós tevékenysége sikeresnek bizonyult: nőtt a hazai fogyasztás, időjárástól és évjárattól függően már 13-15 kilogramm/fő körül mozog az éves fogyasztás; míg 10 éve ez az érték 8-9 kilogramm körül alakult.

Az uniós zöldség-gyümölcs fogyasztásösztönző program iránt idén négy áruházlánc érdeklődött: az Auchan, a CBA, a COOP és a Tesco üzleteiben országszerte – hasonlóan a korábbi évekhez – közel 80 alkalommal kóstoltatunk dinnyét a szezonban. Emellett a NAK az Agrárminisztériummal és az AMC-vel közösen további dinnyepromóciókat szervez a gyerektáborokban és rendezvényekhez kapcsolódóan.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×