INFORÁDIÓ 
2019. január 24. csütörtök
Timót

görögdinnye

sárgadinnye

nemzeti agrárgazdasági kamara

Előbb lesz idén magyar dinnye

Előbb lesz idén magyar dinnye

Infostart

A tavaszi meleg hatására minden termék érésének kezdete két héttel korábbra került, így a dinnyénél is már június végén teljes lesz a magyar görögdinnye kínálat.

A görögdinnye várható termésmennyisége 192 ezer tonna körül alakul idén, amely mintegy 5 százalékkal kevesebb a 2017-es mennyiségnél – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) dinnyeszezont beharangozó sajtótájékoztatóján.

Ennek 40 százalékát exportálják a hazai termelők.

Jelentős felvevőpiacnak számítanak a környező országok, valamint Németország és a Baltikum. Európa negyedik legnagyobb görögdinnye-termőterülete található Magyarországon. A terület az elmúlt 15-20 évben csökkenő tendenciát mutatott, de az utóbbi 2-3 évben sikerült 5 ezer hektár körül stabilizálni.

A sárgadinnye-termelésünk lényegesen kisebb volumenű, amelynek közel 100 százaléka hazai fogyasztásra kerül. Ezen a téren még bővülésre van szükségünk a NAK szerint a jövőben, ráadásul a keresletnövekedés miatt perspektivikus piacról beszélhetünk, amelynek lehetőségeit célszerű kihasználniuk a magyar termelőknek.

Korábban kezdődik

„Az idei szezon jellemzője, hogy a tavaszi meleg hatására minden termék érésének kezdete két héttel korábbra került, így

már június végén teljes lesz a magyar görögdinnye-kínálat”

– mondta el Győrffy Balázs, az agrárgazdasági kamara elnöke. Remélik, hogy addigra elfogy az import dinnye, egyúttal jelezték az áruházláncok felé, hogy lehetőség szerint ne már rendeljenek import görögdinnyét a június végén piacra jutó magyar termék "konkurenciájaként".

Folytatják a kampányt

A NAK közölte: sikeres volt a dinnyekampány: az elmúlt évek promóciós tevékenysége sikeresnek bizonyult: nőtt a hazai fogyasztás, időjárástól és évjárattól függően már 13-15 kilogramm/fő körül mozog az éves fogyasztás; míg 10 éve ez az érték 8-9 kilogramm körül alakult.

Az uniós zöldség-gyümölcs fogyasztásösztönző program iránt idén négy áruházlánc érdeklődött: az Auchan, a CBA, a COOP és a Tesco üzleteiben országszerte – hasonlóan a korábbi évekhez – közel 80 alkalommal kóstoltatunk dinnyét a szezonban. Emellett a NAK az Agrárminisztériummal és az AMC-vel közösen további dinnyepromóciókat szervez a gyerektáborokban és rendezvényekhez kapcsolódóan.

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

A dinnyeszezonról az InfoRádióban a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke, Göcző Mátyás beszélt
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018