eur:
394.06
usd:
368.32
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Párbeszéd a gazdaságról: védettebbek vagyunk, de még nem immunisak

A korábbinál kiegyensúlyozottabb szerkezetű a magyar gazdaság növekedése, de kérdéses, hogy milyen mértékben van ráutalva a külső környezetre. A növekedési kilátásokról Balatoni András, az MNB közgazdasági előrejelzési és elemzési igazgatóságának vezetője és Szabó László, a Hold Alapkezelő elnöke beszélt az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című műsorában.

Balatoni András az alábbiak szerint vázolta a magyar gazdasági kilábalás elmúlt évekbeli folyamatát.

  • Az első fázis az export és az ezzel együtt járó készletfeltöltés által húzott növekedés volt 2010-11-ben. Ez valójában nem is volt jelentős bővülés.
  • Azután 2012-ben európai szuverén adósságválság volt, amit még tetézett a gyenge agrár hozzáadott érték (elsősorban az időjárási viszontagságok miatt).
  • Csak ezután, 2013-tól következett be Magyarországon növekedési fordulat, amikor már nemcsak a külső tényezők támogatták a gazdasági növekedést, hanem a belső felhasználás is, elsősorban a háztartások fogyasztása és a beruházások. Ezen a növekedési pályán halad továbbra is a magyar gazdaság.
  • 2016-ban volt egy ideiglenes lassulás, elsősorban a költségvetés várttól elmaradó keresletélénkítése miatt, másrészt az EU-források effektív felhasználásának jelentős szűkülése miatt.

2017-re 3,9 százalékos gazdasági növekedést prognosztizál az MNB, és 2018-ra is ennyire számítanak. Ez egy viszonylag kiegyensúlyozott szerkezetben valósulhat meg Balatoni András szerint, vagyis a külső és belső tényezők egyaránt hozzá fognak járulni a növekedéshez.

"2018 után a ciklikus tényezők kifutásával a gazdasági növekedés enyhén lassulhat

az előrejelzési horizontunk második felére, ezért nagyon fontos, hogy olyan versenyképességi változások jöjjenek Magyarországon, amelyek a fenntartható gazdasági felzárkózást érdemben támogatják és egy tartósan magasabb növekedési pályát vetítenek előre középtávon" - mondta az MNB közgazdasági előrejelzési és elemzési igazgatóságának vezetője az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című műsorában.

Mi támogathatja a GDP növekedését?

Szabó László, a Hold Alapkezelő elnöke szerint a magyar gazdasági növekedés pontosan az európai gazdasági ciklusokat követi, csak felfelé és lefelé nagyobb amplitúdóval. "Főként azokét az országokét követi, ahol jelentős piacaink vannak, tehát Németországét és Ausztriáét. Nem csoda: a magyar külkereskedelem volumene meghaladja a GDP 200 százalékát, vagyis nagyon rá vagyunk utalva a külső környezetre, ennek minden előnyével és hátrányával."

A szakember szerint az elmúlt nyolc-kilenc év - kicsit önkényesen - két részre osztható.

  • A válság utáni első négy év az alkalmazkodás időszaka volt, brutális nagy esés volt a GDP-ben, a lakossági költésben és fogyasztásban még inkább. Ezekben az években a sokkot próbálta kiheverni az ország az államháztartás, a lakosság és a vállalatok szintjén. "Ez elég jól sikerült, de elképesztően nagy áldozat volt - nagyon kevés ország csinálta meg ezt az áldozatot azáltal, hogy visszafizetett ilyen sok hitelt a magánszektor. Emiatt esett nagyot a fogyasztás és mindez a ciklust jelentősen felerősítette" - fejtette ki a Hold Alapkezelő elnöke.
  • A hitelvisszafizetési folyamatnak 2013-2014 körül vége szakadt, a hitelállományok elfogadható, alacsony szintre kerültek vissza, és ezután megindult a visszatartott fogyasztás növekedés.  Szabó László a nagy arányú különbséget egy elnagyolt, de szemléletes példával illusztrálta: ha valakinek van 100 forintja és felvesz ugyanennyi hitelt, akkor 200 forinttal megy be a boltba. De amikor törleszteni kell a hitelt, akkor a 100 forintjából csak 50-et tud elkölteni - ez a 150 forintos különbség jól mutatja, hogy a kétfajta fogyasztói magatartásnak "milyen bődületes hatása van a kiskereskedelemre és a GDP-re". Tehát miután a hitelballasztot levetette a gazdaság, megindult a lakossági fogyasztás és a GDP növekedése - összegzett a szakember.

Mindez megegyezik a Nyugat-Európai országok trendjeivel, de erősebb ciklikussággal, nagyobb amplitúdóval.

Mi a legfontosabb kockázat a növekedési pályában?

Szabó László szerint a külső környezet. "Ma sokkal stabilabb alapokon állunk ahhoz, hogy a külső környezet romlásának ellenálljunk, de ettől függetlenül a GDP-hez képest 200 százalékos külkereskedelem továbbra is azt fogja jelenteni, hogy

a magyar gazdaság körülményeit nagyon nagy mértékben befolyásolja az európai gazdaság teljesítménye"

- mondta a Hold Alapkezelő elnöke.

Balatoni András ezt a képet árnyalva kiemelte: fontos, milyen horizonton vizsgáljuk a magyar gazdaság külső környezettől való függőségét. Felidézett két időszakot, amikor a magyar és a német ipari konjunktúra érdemben elvált egymástól.

  • 2014 harmadik negyedévében az orosz-ukrán konfliktus eszkalálódása miatt az összes német ipari mutató jelentősen romlani kezdett, de a magyar ipari termelés jól átvészelte ezt az időszakot.
  • 2015-ben felerősödtek a kínai növekedéssel kapcsolatos aggodalmak, a német ipari mutatók romlottak, a magyar ipari teljesítmény viszont bővülni tudott.

Ennek az MNB munkatársa szerint az az elsődleges oka, hogy a korábbi időszakban sok működőtőke-beruházás érkezett Magyarországra, és

amikor az új gyárak elkezdtek termelni,  fellazult a kapcsolat az exportpiacaink és a hazai termelés között.

"A külföldi működőtőke egy újabb hulláma éri el most Magyarországot: számos olyan gyárfejlesztés van folyamatban, amelyek, miután belépnek a termelésbe, 2018-2019-ben relatíve immúnissá fogják tenni a hazai ipari exportot a külső konjunktúra változékonyságára" - mondta az MNB közgazdasági előrejelzési és elemzési igazgatóságának vezetője.

A Párbeszéd a gazdaságról című magazin első adásának felvétele itt nézhető meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×