eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az elemző szerint a CSOK ügyében 2018 a kijózanodás éve lehet

Az elemző szerint a CSOK ügyében 2018 a kijózanodás éve lehet

Jelentős hatása volt az ingatlanpiacra annak, hogy több mint 63 ezren igényelték a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, viszont idén a lakásvásárlók közül, arányosan kevesebben kérhetik a támogatást.

Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője az InfoRádiónak elmondta, hogy elsősorban az újépítésű és a nagyon jó állapotú, újszerű lakások piacát érintette a CSOK, a használtlakás-piacot jóval kisebb mértékben érinti a CSOK-os vevők aránya. Az elemző szerint aki megteheti (rendelkezik önerővel, állandó jövedelemmel, 2-3 gyereket vállal) az főleg újépítésű lakások vásárlásában gondolkodik, körülbelül 35 milliós értékig. Körülbelül ennyi képesek ugyanis fizetni az CSOK-os fiatalok, ez a küszöb.

Hozzátette: "arányaiban kevesebben fognak így lakáshoz jutni, mivel sem a jövedelmek nem nőnek olyan ütemben, sem a fiatalok a hitelképessége nem javul. Egy most összekerült pár, ha bevállal 2-3 gyereket, akkor is maximum 5-8 évre tudnak tervezni, talán még ez is sok".

Az elemző szerint a CSOK ügyében 2018 a kijózanodás éve lehet

A CSOK esetében nemcsak állami támogatás, hanem hitelfelvétel lehetőség is van. Az Otthontérkép felmérése szerint a CSOK-osok ha tehetik, inkább az önerőjük növelésével próbálnak lakást vásárolni.  

„Én úgy gondolom, hogy a 2018-as év feltétlenül a kijózanodás éve lehet”

– mondta a vezető elemző, aki mindenkit arra int, hogy nagyon alaposan nézze meg a hitelfelvétel, de akár a CSOK-os feltételeket is. Hozzátette: a hitelfelvétel jelentős tényező lesz idén, de ennek csak kisebb része fog a CSOK-hoz kapcsolódni, mivel véleménye szerint a koncepciót a kormány amúgy is a tehetősebb fiatal középréteg számára találta ki, nem a teljes fiatal korosztály számára.

A hitelfelvételek nagyobbik része ezért a normál piaci hitel vagy a 2017-ben bevezetett és már minden kereskedelmi banknál elérhető minősített fogyasztóbarát lakáshitel konstrukció, ez utóbbinak ugyanis a teljes hiteldíj-mutatója bőven 5% alatt van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×