eur:
392.36
usd:
365.63
bux:
66757.39
2024. április 26. péntek Ervin
Kiszámolták, mennyi kell az első lakás megvételéhez

Kiszámolták, mennyi kell az első lakás megvételéhez

Az FHB szerint a drágulást jól ellensúlyozzák a kedvező hitelezési feltételek és a növekvő jövedelmek.

Kilenc évről öt évre csökkent, majd fokozatosan 6,3 évre nőtt az első lakás vásárlásához szükséges jövedelemmegtakarítás időtartama az elmúlt évtizedben - írta az FHB Lakásárindex elemzése alapján pénteki számában a Világgazdaság. Ezek a számok azt mutatják, hány havi kereset teszi ki egy átlagos lakás árát. A helyzet eszerint kedvezőbb, mint 2010-ben volt.

A tipikus lakáshoz, vagyis egy aktuális középáron megvásárolható ingatlanhoz a legrövidebb ideig a piac mélypontján kellett dolgozni, amikor 2013-2014-ben elég volt ötévnyi nettó jövedelem a vételár előteremtéséhez.

Most drágulnak a lakások, és bár kedvezőbbek a hitelfeltételek és emelkednek a bérek, így sem tudnak lépést tartani az áremelkedéssel. A lakásár-jövedelem aránya mostanra a tavalyi 6,3 évről 6,33 évre nőtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Béremelés: hatalmas a szakadék a dolgozók és a cégek között

Béremelés: hatalmas a szakadék a dolgozók és a cégek között

A munkahelyválasztási preferenciák szempontjából a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges szempont a Randstad friss Employer Brand kutatása szerint. Emellett rendkívül fontosnak tartják a kellemes munkahelyi légkört is, azt, hogy hogyan élik meg a mindennapokat a munkahelyi környezetben, milyen a viszonyunk a kollégáikkal, vezetőjükkel. Hangsúlyos szempont továbbá a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol az állás hosszú távra szól, nem kell tartani a leépítéstől, és ahol lehetőség van a munka-magánélet egyensúlyának megvalósítására – utóbbi fontossága nőtt a felmérés két évvel ezelőtti eredményéhez képest.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×