eur:
394.11
usd:
370.15
bux:
65589.86
2024. április 19. péntek Emma
Orbán Viktor: svájci precizitás és magyar virtus

Orbán Viktor: svájci precizitás és magyar virtus

A turizmus a kormány számára nem csak pénzkereseti forrás, hanem a hazaszeretet egyik formája – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, az első Turizmus Summit konferencián.

A kormányfő szerint a rendezvény résztvevőiben közös, hogy úgy gondolják: Magyarország szép, élhető, biztonságos hely, ahol vendégszerető emberek élnek. Nem elég, hogy a szemünkben saját országunk szépsége önmagáért beszél, ennek mások számára is érthető módon hangot kell adni.

A turizmus 2010 előtt a nemzetgazdaság mostohagyermeke volt – fogalmazott Orbán Viktor. Bár 2010-ben ezen a területen fejlődés indult, ez nem volt elég koncentrált, ezért volt szükség új struktúrák létrehozására, a szegletkő az új irányítótestület, a Magyar Turisztikai Ügynökség lett.

Az eddigi adatok alapján a magyar turizmus idei eredményei a 2016-os rekordévét is meghaladja majd – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki úgy véli, a most bemutatott stratégiával Magyarország elfoglalja méltó helyét a világ turizmusában.

A kormányfő jövőre 53 milliárd forintot ígért az ágazat fejlesztésére,

illetve arról beszélt, hogy több fejlesztési programot indítottak, köztük a Kisfaludy Programot a vidéki szálláshelyek bővítésére.

„A legfontosabb célkitűzésünk az, hogy 2030-ig a magyar turizmus GDP-hez, tehát nemzeti össztermékünkhöz való közvetlen és közvetett hozzájárulása a jelenlegi 10 százalékról 16 százalékra nőjön” – jelentette ki a miniszterelnök. Továbbá az ágazatban dolgozók számának jelentős gyarapodását várja.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója elmondta, hogy a kormány elfogadta a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030-at, amely hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben, és a magyar turizmus „nagykönyve” lesz.

A vezérigazgató kiemelte: másfél évvel ezelőtt az ügynökség megalakulásával a turizmusban paradigmaváltást hirdettek, melynek része, hogy nekiláttak a 2030-ig terjedő stratégia megalkotásának. Ez alkalmas arra, hogy a következő évtizedben 2030-ig zsinórmértékül szolgáljon minden ágazati szereplőnek. A stratégiát – tapasztalt szakemberek javaslataival kiegészítve – több száz hozzáértő írta, elismert külföldi tanácsadót segítségével.

„Svájci precizitás, magyar virtus – ez a turizmusfejlesztési stratégia”

– jelentette ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×