eur:
393.1
usd:
366.89
bux:
66823.53
2024. április 26. péntek Ervin
Alacsony fehérjetartalom, más hal - problémákat talált a Nébih

Alacsony fehérjetartalom, más hal - problémákat talált a Nébih

30 különböző halrudacskát ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

A konyhakész termékeket hatósági, laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatoknak is alávetették a szakemberek. Laboratóriumban megmérték – többek közt – a halrudak fehérje- és sótartalmát, a nehézfém szennyezők előfordulását, valamint elvégezték a halfajok azonosítását, és ellenőrizték azok jelölését is.

A laboratóriumi vizsgálat során megállapították, hogy a nehézfém tartalom egyik terméknél sem haladta meg a jogszabály által megengedett határértéket, a sótartalom is megfelelt a jelölésen feltüntetett értéknek, két termék esetében a jelöltnél alacsonyabb fehérjetartalmat mutattak ki.

Bár a termékek nagyobb részét halfiléből készítik, de sok olyan termék is található a piacon, amelyek alapja aprított, vagy darált halhús, illetve halhúspép.

Ha a halrudacska nem filé alapanyagból készült, arról a vásárlót egyértelműen tájékoztatni kell a termék megnevezésében.

Ezért súlyos hibának számított, ha a termék megnevezés nem megfelelő volt. Hozzátették: kisebb hiányosságnak számítottak a tápértékjelöléssel és az adalékanyagok pontatlan megjelenítésével kapcsolatos eltérések.

A szakemberek 13 terméknél ellenőrizték a fajazonosságot, amely során egy esetben találtak eltérést a jelölt és a laboratórium által megállapított faj között. A laboratóriumi vizsgálat csomagoláson feltüntetett “chilei szürke tőkehal” helyett “észak-csendes-óceáni hekk” halfilé tartalmat állapított meg.

Valamennyi termék megfelelt az élelmiszerbiztonsági kritériumoknak, azonban egyéb hiányosságokat feltárt a vizsgálat.

A Nébih három esetben figyelmezteti a vállalkozásokat, és kötelezi a hibák kijavítására, a súlyosabb jelölési hibák miatt 12 terméknél pedig összesen 600 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki – közölték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×