eur:
392.26
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Drágább lesz a cigaretta az új dohányadó miatt

A korábbi nyilatkozatokhoz képest nem nagy meglepetés, hogy a kormány új sarcot vet ki a dohányipar szereplőire. Várhatóan meg fog felelni Brüsszelnek a kormány új törvénytervezete a dohánytermékek megadóztatására - mondta Csiki Gergely, a Portfolio elemzője az InfoRádiónak.

Csiki Gergely hozzátette: júliusban, amikor az Európai Bizottság elkaszálta többek között a dohányipari különadót, a kormány jelezte, hogy ez a szektor mindenképpen fizetni fog az állami költségvetésbe, és az is lehet, hogy még nagyobb összegben. Mint mondta, a különadó, amit a bizottság elmeszelt, 10-11 milliárd forintos költségvetési kieséssel jár, most ezt igyekszik egy új különadóval pótolni a kormány.

"Ez a tervezet más, mint a korábbi. Fontos különbség, az eddigi információk alapján, hogy ez egy forgalmi alapú, jövedéki típusú adó lenne szálanként kivetve. Az eddig dohányipari különadót pedig a gyártóknak kellett volna befizetniük társasági különadó formájában, ami sávos befizetési kötelezettséget írt volna elő. Tehát a legnagyobb cégek fizették volna a legtöbb pénzt az állami büdzsébe. Ez volt az a pont, amit az Európai Bizottság kifogásolt, ugyanis bizonyos vállalkozások így előnyt élveztek volna, elsősorban a nagyobb multikkal szemben" - fogalmazott az elemző.

"Egyelőre annyi ismert Lázár János elmondása alapján, hogy a vékony és mentolos cigarettákat tervezi plusz adóval sújtani a kormány" - fűzte hozzá Csiki Gergely. Ez gyártótól függetlenül, a termékre vonatkozik, tehát átmehet a brüsszeli vizsgán.

Azt még nem lehet tudni, hogy ezenkívül más dohánytermékekre vonatkozik-e majd a plusz adóteher. "Az más kérdés, hogy a kormány mi alapján dönti el, hogy mely dohánytermékek a különösen egészségkárosítók" - hangsúlyozta az elemző.

A kereskedők teljes mértékben érvényesítik a magasabb adóterhet, tehát árat emelnek. A jelenleg 1000 forint körüli átlagos dobozárak várhatóan 8 százalékkal, 76 forinttal drágulhatnak, tehát mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk a dohányosoknak. Ezért 2016 januárjától, az új adó életbe lépésével a korábbi adóemelések és jogszabály-változások tapasztalata alapján, az áremelkedés a feketepiac felé tereli majd a fogyasztást.

"Logikus következmény lehet, hogy a dohánytermékek legális fogyasztása csökkenni fog, és a feketepiacra terelődik át a forgalom egy része" - mondta Csiki Gergely az InfoRádiónak.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×