Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megújuló energiatárolási ötleteket vár a BASF

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megújuló forrásból származó villamos energia tárolására hirdet innovációs versenyt a BASF német vegyipari cég, a nyertes pályázók díja fejenként 100 ezer euró és közös kutatási projekt lehetősége a vállalattal - közölte a BASF Hungária Kft.

A cég tájékoztatása szerint egyre nagyobb mennyiségű elektromos áramot állítanak elő a világon megújuló energiaforrásokból, azonban a napból és a szélből előállított energia nem folyamatosan áll rendelkezésre, mennyisége függ az időjárástól, a napszaktól és az évszaktól.

Az áramellátás folyamatossága érdekében a megújuló energiaforrásokból előállított elektromos áramot tárolni kell, mielőtt az a fogyasztóhoz kerül. Eddig azonban a fölös energia tárolására nem sikerült olyan megoldást találni, amely pénzügyileg ésszerűen megvalósítható.

A jelenlegi piaci helyzet olyan fenntartható technológiák kidolgozását igényli, amelyek lehetővé teszik a hálózatból származó villamos energia tárolását és annak a hálózatba történő visszatáplálását - olvasható a közleményben.

Az ötletek benyújtásának határideje június 2., további információ a www.basf.com/energy-contest honlapon található.

A BASF forgalma 2013-ban meghaladta az 74 milliárd eurót, és mintegy 112 ezer alkalmazottat foglalkoztatott világszerte a közlemény szerint.