Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Wachsler: a tél sem akadályozhatja a Kossuth tér márciusi átadását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A föld alatti létesítmények szinte kész vannak, a terület felére már lerakták a burkolatot, időarányosan halad a Kossuth tér felújítása - mondta a Steindl Imre-program vezetője az InfoRádiónak. Wachsler Tamás kiemelte, hogy a télies időjárás nem akadályozhatja majd a beruházást, amelyet március 14-re be kell fejezni.

A mélygarázs és a látogatóközpont - a föld alatti létesítmények - szerkezetépítése a legvégén tart, jelenleg az utolsó betonköbméterek kerülnek be a házba, a szerkezeten belül pedig megkezdődtek a különböző szakipari munkák - ismertette Wachsler Tamás. Hozzátette, hogy a tér kőburkolása a felénél jár, a növények telepítését is megkezdték. A Parlamenti Múzeum fedése zajlik, az alsó rakparton pedig burkolási munkák folynak.

Elmondta, hogy néhány napos restaurálás után visszatért a térre - végleges helyére - József Attila szobra is. A Tisza-szobor főalakjának teljes méretű agyag mintája már elkészült, elbírálás előtt van. Ha a szoborbizottság áldását adja, indulhat a szobor öntése. A Kossuth szobor-csoport mintavétele jelenleg zajlik Dombóváron.

Ami pedig a közelgő telet illeti: Wachsler Tamás utalt arra, hogy vannak olyan technikák, amelyek lehetővé teszik a hidegebb időben való munkálatokat is. Ez a minőséget és a határidőt nem befolyásolja, csak az árakat - ez azonban közlése szerint a kivitelező kockázata.

A kormányzat ugyanis úgy szerződött, hogy akármilyen az időjárás, mindenképpen egy előre meghatározott árat fizet a munkálatokért - hangsúlyozta.

Időarányosan tehát jól állunk - összegezte a munkálatok haladását a Steindl Imre-program vezetője. Hozzátette: a tér átadásának határideje 2014. március 14.-e. A terv az, hogy a március 15-i állami ünnepséget már ott lehessen megtartani.

Jelezte: a villamosforgalom márciusban indulhat újra, de nem a Kossuth téri beruházás miatt, hanem azért, mert ezzel párhuzamosan a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium épületrekonstrukciója is zajlik.

Hanganyag: Szabó Gergõ