eur:
393
usd:
366.95
bux:
66786.02
2024. április 26. péntek Ervin

Ön is elrontotta az adóbevallást?

580 ezer magánszemély rontotta el idén az adóbevallását. Az adóhivatal adószakmai szóvivője az InfoRádió kérdésére elmondta: a bevallások 80 százalékát az adózók bevonása nélkül ki tudja javítani az adóhatóság.

A hibás adóbevallások magas száma azért nem annyira elkeserítő, mint amennyire elsőre hangzik, mert a bevallások mintegy 80 százalékában csak kisebb hibákat talált az adóhatóság, és ezeket az adózók közreműködése nélkül ki tudja javítani - mondta az InfoRádió kérdésére Linczmayer Szilvia, a NAV adószakmai szóvivője. Hozzátette: a jellemző hibák közé tartozik, hogy valaki elírja a saját, vagy az édesanyja nevét.

A slágerhiba továbbra is az aláírás elhagyása, ez pedig olyan hiba, amelyet telefonos ügyintézéssel sem lehet javítani, így az érintettnek személyesen kell felkeresnie az adóhatóságot. A hibázók nem kapnak semmilyen büntetést, egyedül azokat érheti hátrány, akik adóvisszatérítésre jogosultak, hiszen ők, a saját hibájuk miatt, később kapják meg az utalást.

A Magyar Nemzet hétvégi számában írta meg, hogy félmilliónál is több, egész pontosan 585 ezer magánszemély rontotta el idén az adóbevallását.

Érdekes az is, hogy a júniusi előzetes adatok szerint valamivel több mint egymillió ember igényelt vissza adót, az igénylések teljes összege meghaladja a 37 milliárd forintot. Eszerint egy-egy személy átlagosan nagyjából 37 ezer forintot várt vissza.

Június közepéig több mint félmillió igényt teljesített az adóhatóság, s az összeg nagyobb része, 25,6 milliárd forint célba is ért. A NAV 735 esetben csúszott ki a 30 napos határidőből, késedelme miatt összesen 280 ezer forintot fizetett azoknak a magánszemélyeknek, akik emiatt később kapták meg a pénzüket. A hatóság késlekedése így esetenként átlagosan 380 forintba került.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×