Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ön is elrontotta az adóbevallást?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
580 ezer magánszemély rontotta el idén az adóbevallását. Az adóhivatal adószakmai szóvivője az InfoRádió kérdésére elmondta: a bevallások 80 százalékát az adózók bevonása nélkül ki tudja javítani az adóhatóság.

A hibás adóbevallások magas száma azért nem annyira elkeserítő, mint amennyire elsőre hangzik, mert a bevallások mintegy 80 százalékában csak kisebb hibákat talált az adóhatóság, és ezeket az adózók közreműködése nélkül ki tudja javítani - mondta az InfoRádió kérdésére Linczmayer Szilvia, a NAV adószakmai szóvivője. Hozzátette: a jellemző hibák közé tartozik, hogy valaki elírja a saját, vagy az édesanyja nevét.

A slágerhiba továbbra is az aláírás elhagyása, ez pedig olyan hiba, amelyet telefonos ügyintézéssel sem lehet javítani, így az érintettnek személyesen kell felkeresnie az adóhatóságot. A hibázók nem kapnak semmilyen büntetést, egyedül azokat érheti hátrány, akik adóvisszatérítésre jogosultak, hiszen ők, a saját hibájuk miatt, később kapják meg az utalást.

A Magyar Nemzet hétvégi számában írta meg, hogy félmilliónál is több, egész pontosan 585 ezer magánszemély rontotta el idén az adóbevallását.

Érdekes az is, hogy a júniusi előzetes adatok szerint valamivel több mint egymillió ember igényelt vissza adót, az igénylések teljes összege meghaladja a 37 milliárd forintot. Eszerint egy-egy személy átlagosan nagyjából 37 ezer forintot várt vissza.

Június közepéig több mint félmillió igényt teljesített az adóhatóság, s az összeg nagyobb része, 25,6 milliárd forint célba is ért. A NAV 735 esetben csúszott ki a 30 napos határidőből, késedelme miatt összesen 280 ezer forintot fizetett azoknak a magánszemélyeknek, akik emiatt később kapták meg a pénzüket. A hatóság késlekedése így esetenként átlagosan 380 forintba került.

Hanganyag: Kaputa Júlia