eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A Gazprom a vártnál nagyobb profittal zárta a múlt évet

A Gazprom vezető orosz gázipari cég tavalyi adózott eredménye 11 százalékkal csökkent a megelőző évihez képet, de még így is nagyobb lett az elemzők által vártnál.

A cég tavalyi profitja 1,18 ezer milliárd rubelre (38,16 milliárd dollár) csökkent az egy évvel korábbi 1,31 ezer milliárd rubelről.

A Reuters által megkérdezett szakértők némileg kisebb, 1,17 ezer milliárd rubel tavalyi profitra számítottak. A Gazprom előrejelzése 38 milliárd dollár adózott eredményről szólt.

A Gazprom bevétele 2,7 százalékkal 4,76 ezer milliárd rubelre nőtt, míg a tavalyi gázszállítása 482 milliárd köbméterre mérséklődött az egy évvel korábbi 519 milliárd köbméterről.

Az orosz Gazprom biztosítja az európai gázszükséglet 25 százalékát. Ennek mintegy 80 százaléka Ukrajnán keresztül jut el az európai fogyasztókhoz.

A Gazprom 1975 óta működik együtt Magyarországgal. Az orosz cég 2011-ben 6,26 milliárd köbméter földgázt szállított Magyarországra, ami mintegy a fele az ország teljes éves gázfogyasztásának.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×