eur:
386.98
usd:
358.74
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Nőtt az álláshirdetések és az állást keresők száma is

A Workania állásportál adatai szerint tavaly 22 százalékkal több álláshirdetés jelent meg saját internetes oldalukon a 2010-es adatokhoz képest, miközben az álláskeresők száma éves szinten 5 százalékkal nőtt.

A Workania éves elemzése szerint a 2011-ben megjelent álláshirdetések 54 százaléka az első félévben került az internetre. A munkaadók tavaly tavasszal voltak a legaktívabbak, a legtöbb állást - az egész éves "termés" 11-11 százalékát - áprilisban és májusban hirdették meg, míg a legkevesebbet - az állások 6,4 százalékát - augusztusban.

Az összesítésből kiderül, hogy az álláskeresők az elmúlt év elején és szeptemberben voltak a legaktívabbak: 11,3 százalékuk tavaly januárban, 10,2 százalékuk pedig szeptemberben csatolta önéletrajzát az oldal adatbázisába. A legkisebb mozgás decemberben volt: az álláskeresők csupán 5 százaléka próbált ekkor munkát keresni.

Tavaly az álláshirdetések közel harmada budapesti munkalehetőséget kínált, 19 százalékát pedig Győr-Moson-Sopron megyében hirdették meg. A harmadik legtöbb állást, a meghirdetett állások 5,7 százalékát Pest megyében kínálták, majd Csongrád és Fejér megye következett 4-4 százalékkal. A vas megyei állások az éves kínálat 2,5 százalékát adták, kevesebb, mint 1 százaléka a hirdetéseknek pedig Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Tolna, Nógrád, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelent meg.

A Workania önéletrajz-adatbázisa alapján az álláskeresők is a kínálathoz igazodnak: a legtöbbjük - 28 százalékuk - ugyanis a fővárosban próbál elhelyezkedni, 9 százalékuk Pest megyében, 6 százalék Győr-Moson-Sopron megyében, 4-4 százalék pedig Csongrád és Fejér megyében. Több, mint 3 százaléka az álláskeresőknek Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom és Baranya megyében szeretne dolgozni. A legkevesebben - 0,8 százalék - Nógrád megyében próbálnának szerencsét.

Az interneten található álláshirdetések 16,7 százaléka az értékesítés és kereskedelem, 11 százalék az információs technológiák, 7-7 százalék pedig az adminisztráció, a gépipar valamint a pénzügy és könyvelés területére szólt 2011-ben.

Az álláskeresők legnagyobb része - 13, illetve 12 százalék - az értékesítés-kereskedelem valamint az adminisztráció területén dolgozna. Az interneten a harmadik leggyakrabban keresett kategóriát adják a segédmunkák, az önéletrajzok 8,4 százalékában szerepeltetik ezt a kategóriát, majd a gyártás-termelés, valamint a szállítmányozás-logisztika következik 7-7 százalékkal. Szintén az egyik legjobban keresett kategória az önéletrajzokban az idegenforgalom és vendéglátóipar: tavaly az álláskeresők 6,4 százaléka dolgozott volna valamilyen hotelben, panzióban, étteremben vagy bárban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Lefelezik az iváncsai akkumulátorgyár dolgozóinak létszámát, igaz, a dél-korai SK Innovation üzemében csak a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg – mondta az InfoRádióban Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke. Fónagy János parlamenti államtitkár közölte: az elküldött dolgozók máshol kapnak munkát, a megélhetésük biztosított lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 13. 20:34
×
×
×
×