eur:
389.5
usd:
363.21
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Januárban kezdődik a kereskedési rendszer cseréje a tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde keddi rendkívüli közgyűlése hosszas vita és több más javaslat után egyhangúlag elfogadta az osztrák többségi tulajdonos módosított javaslatát, amely szerint 2012 januárjában kezdődik meg a BÉT kereskedési rendszerének cseréje, a konkrét üzleti modellről pedig egy későbbi közgyűlésen döntenek. A közgyűlés előtt lemondott tisztségéről a BÉT elnöke és a felügyelőbizottság elnöke.

A bécsi tőzsdét működtető CEESEG AG javaslata szerint a bevezetendő új kereskedési rendszer a Deutsche Börse/NYSE/Euronext közös új kereskedési rendszere lesz. (Ezen tőzsdék fúziója még folyamatban van.)

Az elfogadott javaslatot a jelenlévők egyhangúlag, beleértve a kisebbségi részvényeseket is, támogatták. A közgyűlésen az összes tulajdonos 94,33 százaléka volt jelen.

Kompromisszum abban született, hogy az üzleti modellről később döntenek, illetve, hogy nincs megnevezve a határozatban a Xetra rendszer.

A korábbi egyeztetéseken arról volt szó, hogy a bécsi tőzsde által is használt német modellt, a Xetra rendszert vezetik be a BÉT-en is. A piaci szereplők azonban már korábban fölvetették, hogy mivel a Deutsche Börse és a NYSE/Euronext fúziója most zajlik, az egyesülést követően valószínű, hogy az utóbbi által használt rendszer lesz a közös platform. A fúzióval a világ legnagyobb tőzsdei rendszere jön létre, és ez meghatározó lesz egész Európára nézve.

A közgyűlés előtt, hétfőn lemondott tisztségéről Patai Mihály, a BÉT elnöke, aki hivatalosan elfoglaltságaival indokolta a lépést. A tőzsdét jól ismerő szakértők azonban az MTI-nek azt mondták, vélhetően az vezetett Patai Mihály lemondásához, hogy nem sikerült konszenzust teremtenie a kereskedési rendszer körül kialakult vitákban.

Az elnök közleményében hangsúlyozta, hogy a BÉT legfontosabb feladata a hazai "tőkepiac minél eredményesebb bekapcsolása a nemzetközi vérkeringésbe, a vállalkozások tőkéhez jutásának elősegítése, s hogy ennek stratégiailag nélkülözhetetlen eszköze az új, nemzetközileg bevált kereskedési platform bevezetése. Ugyanakkor a mai gazdasági környezetben megértéssel kell fogadni a vállalkozásoknak a költségszínvonalukra vonatkozó, rendkívül nagyfokú érzékenységét" - olvasható a közleményben.

A BÉT távozó elnöke jelezte, hogy elnöki pozícióját a hazai tőkepiac fejlesztésének és a piaci konszenzus megteremtésének céljával vállalta, és reményét fejezte ki, hogy távozása is elősegíti mindkét cél együttes megvalósulását.

Kedden jelentette be lemondását fb elnöki tisztségéről Cselovszki Róbert, aki döntését az érdekkonfliktusok elkerülésével indokolta. Sem az fb elnöke, sem Patai Mihály nem volt jelen a közgyűlésen.

A részvényesi gyűlésen született kompromisszum eléréséhez vélhetően hozzájárult, hogy a közgyűlés előtti napon a magyar befektetési szolgáltatók sajtótájékoztatón jelentették be: a felügyelet, a jegybank és a kormány közbenjárását kérik annak érdekében, hogy a BÉT osztrák főtulajdonosa halassza el az új kereskedési rendszer bevezetését.

A piaci szereplők ugyanis a kereskedési rendszer cseréjéről mintegy két élve folyó vita után továbbra is úgy vélik, hogy nem időszerű az új rendszer bevezetése. Abban ugyanakkor egyetértés van, hogy középtávon indokolt egy új rendszer bevezetése, jelenleg ugyanis az iparág és ezen keresztül a kereskedési rendszerek konszolidációja zajlik. A nézetkülönbség abban van, hogy pontosan milyen rendszer, és hogyan kerüljön bevezetésre.

Az osztrák többségi tulajdonos a bécsi tőzsdén is használt Xetra rendszer bevezetését szorgalmazta nemcsak a BÉT-en, hanem a Közép-Európai Tőzsdeszövetség valamennyi tagjánál. A szövetség tagja a bécsi, a budapesti, a prágai és a ljubljanai tőzsde.

A magyar befektetési szolgáltatók ugyanakkor ellenzik a Xetrát, mert véleményük szerint az egyrészt régebbi a BÉT-en jelenleg is működő MMTS rendszernél, másrészt a magyar piac igényeit nem tudja maradéktalanul kiszolgálni. Nem képes kezelni például az állampapír kereskedést, ami jelenleg az MMTS rendszeren fut.

Emellett a hazai piaci szereplők kifogásolták azt is, hogy nem tudni, rájuk nézve mekkora költséggel jár az átállás, továbbá sérelmezték azt, hogy a BÉT osztrák tulajdonosai erőltetik a döntést, és nem veszik figyelembe a magyarországi piaci szereplők érdekeit és érveit. Nem utolsó sorban saját piaci pozíciójukat is féltik a külföldi piaci szereplőkkel szemben. Azzal is érveltek, hogy a döntéssel meg kellene várni a Deutsche Börse és a NYSE/Euronext egyesülését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×