eur:
388.53
usd:
360.78
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Egyre több cég húzza le a rolót, de sokan újrakezdik

Egy esztendő alatt 17 221 cég végelszámolási eljárását indították el, ez az egy évvel korábbi adathoz képest 32,5 százalékos emelkedést jelent. A 632 037 vállalkozás 2,7 százaléka így fejezte be tevékenységét. Az ezt megelőző egy év alatt 12 996 társaság zárta le végelszámolással működését. A növekvő bezárások ellenére a bejegyzett vállalkozások száma 20 140-nel, azaz 3,3 százalékkal gyarapodott - olvasható a Feketelista.hu portál legújabb elemzésében.

Az elmúlt tíz esztendő korábbi éveiben átlagosan négy-ötezer cég "húzta le a rolót", az utóbbi három évben viszont már jóval több mint tízezer. Egyre több cégtulajdonos dönt úgy, hogy a szorító gazdasági körülmények hatására megszünteti működését, vagy más megoldással próbálkozik. Újabban már a recesszióba került nagyvállalatok beszállítói is mindinkább megrendelés nélkül maradnak, és kénytelenek tömegesen végelszámolással távozni egy-egy szektorból.

A tapasztalatok szerint a vállalkozók nagy része tisztességgel, végelszámolással akarja lezárni tevékenységét. Úgy ítélik meg, van akkora anyagi fedezetük, hogy kiegyenlítsék adósságaikat. Mások viszont az eljárással csak időt akarnak nyerni, hogy a hitelezőket nyugtassák, kijátsszák. E tapasztalatok alapján üzleti partnerválasztás vagy üzletkötés esetén mindenképpen ajánlatos tájékozódni a kiszemelt cég "életrajzáról", és megtudni például, nem áll-e felszámolás alatt, szerepel-e az adóval tartozók listáján, esetleg más eljárás folyik-e ellene.

Az Egyesített Feketelistán jelenleg 507 890 cég csaknem egymillió (986 ezer) ügyéről informálódhat az érdeklődő. Az utóbbi hónapban 30 ezerrel nőtt az "ügyek" száma - közölte Iklódi András, a portál főszerkesztője. Összesen tizenegy állami nyilvántartásból tájékozódhatnak, az érintett vállalkozás neve, címe és a vele kapcsolatos döntések forrása is megtalálható.

A statisztika adatai szerint az elmúlt egy esztendőben a legnagyobb arányú végelszámolás Nógrád megyében történt: az 5853 vállalkozás 5,5 százaléka szűnt meg ily módon. Egy évvel korábban is ez a megye "vezetett" 3,8 százalékos végelszámolási aránnyal.

A legjobb adattal Komárom-Esztergom megye szerepel, ahol a 16 793 vállalkozáshoz képest a végelszámolásra kerültek aránya mindössze 1,2 százalék volt, sőt egy tizeddel jobb, mint egy esztendővel korábban. Sokat javít a statisztikán Pest megye, ahol a 88 918 működő cég tükrében 1,6 százalék volt a végelszámoltak aránya, közben bővült is az élő vállalkozások száma.

A végelszámolásról a magyar törvények szerint a cég legfőbb szerve hozza meg a döntést, választja ki a végelszámolót, ám erre a cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárásban hozott határozata alapján is sor kerülhet. A végelszámoló a végelszámolás során felméri a cég vagyoni helyzetét, behajtja követeléseit, kiegyenlíti tartozásait, szükség esetén értékesíti vagyoni eszközeit. A hitelezők kielégítése után fennmaradó vagyont a cég tagjai között felosztja és megszünteti a cég működését.

A vagyon azonban a cég törlésére vonatkozó végzés meghozatala előtt nem adható ki. A végelszámolás tehát általában nem jelenti azt, hogy a cég adósságait, kötelezettségeit hátrahagyva nyomtalanul eltűnik a piacról, a hitelezők követeléseit az esetek többségében részben vagy teljesen kielégítik. Ez akkor is tisztességesebb megoldás, ha esetleg évekig kell várni rá. A vesztes vállalkozók pedig legtöbbször új cég alapításával próbálnak megkapaszkodni a gazdasági életben, ezt bizonyítja, hogy az elmúlt két esztendőben mintegy 92 ezren kezdtek új vállalkozásba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×