eur:
388.63
usd:
361.35
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Lámfalussy már nem aggódik az eurózóna miatt

Ha sikerül létrehozni az uniós állandó válságkezelési mechanizmust, sikerülhet a kilábalás a válságból - mondta Lámfalussy Sándor közgazdász, az Európai Monetáris Intézet egykori vezetője az Amerikai Kereskedelmi Kamara rendezvényén.

Lámfalussy Sándor, "az euró atyja" szerint a pénz- és tőkepiacok globális szabályozásra lenne szükség a későbbi pénzügyi válságok elkerülése érdekében. A magyar származású közgazdász ezt a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara rendezvényén mondta, hozzátéve, hogy napjainkban igen eltérő az európai uniós, az Egyesült Államokban érvényes, illetve az ázsiai országokban hatályos szabályozás.

Ez azt is eredményezheti, hogy egyes befektetői csoportok a lazább szabályozást érvényesítő piacok felé terelik befektetéseiket - tette hozzá.

Lámfalussy Sándor angol nyelvű előadásában elmondta: tegnap reggelig nagyon aggódott az eurózóna miatt, de akkor olvasta, hogy a piacok megnyugtatása érdekében előrehozták a majdani európai stabilitási mechanizmus fő kontúrjainak a felvázolását. "Ha sikerül megalkotni az állandó válságkezelő mechanizmust, akkor azt hiszem, jó úton leszünk, hogy kilábaljunk a válságból, de ez még így is hosszú és rögös út lesz" - fogalmazott.

Az Európai Monetáris Intézet egykori vezetője bizakodóan tekint a jövő év januárjától felálló új európai hatóságok működésére, így például arra, hogy létrejön az Európai Rendszerkockázati Testület, az Európai Bankfelügyeleti Hatóság, az Európai Biztosítási és Foglalkozási-nyugdíj Hatóság, valamint az Európai Értékpapír- és Piacfelügyeleti Hatóság. Az új pénzügyi ellenőrző intézetek tevékenységétől azt reméli, hogy a válságjelenségeket időben tudják majd jelezni.

Lámfalussy Sándor úgy vélte, napjainkban is van 30-40 olyan pénzügyi intézmény a világban, amelyeknek tényleges pénzügyi-gazdasági tevékenységét igen nehéz átlátni, ezért fontos, hogy az átláthatóságot biztosító szabályokat minél jobban érvényesítsék a pénzintézetek ellenőrzésének és a kockázatok felmérésének szempontjából.

Kifejtette: az új struktúrák és az új ellenőrző intézmények az Európai Központi Bank munkáját is segítik majd, várhatóan egységes elveket, szabályokat dolgoznak ki a nemzeti hatóságok számára, illetve az általuk felügyelt pénzügyi intézmények ellenőrzésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×