eur:
390.6
usd:
364.78
bux:
68161.57
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Politikai konzultációk a nagyok gazdasági fórumán

Az amerikai elnök támogatásáról biztosította Japánnak azt a törekvését, hogy a szigetország állandó tagsággal rendelkezzen az ENSZ Biztonsági Tanácsában, a japán és az orosz külügyminiszter pedig a két ország közötti kapcsolatok javításában állapodott meg.

Mindez jelzi, hogy a külpolitika éppúgy a középpontban áll, mint a gazdaság az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés szervezetének, az APEC-nek szombaton Jokohamában kezdődött csúcstalálkozóján, amelyen Barack Obama mellett a többi között részt vesz Dmitrij Medvegyev orosz és Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfő, továbbá több más térségbeli ország elnöke, illetve kormányfője.

A gazdasági és kereskedelmi együttműködés kérdéseit megvitatni hivatott csúcsértekezlet keretében - immár hagyományosan - több kétoldalú találkozóra kerül sor, és ezek nyitányát Barack Obama és a japán miniszterelnök, Kan Naoto megbeszélése jelentette.

Értesülések szerint az amerikai elnök Washington határozott támogatásáról biztosította azt a tokiói szándékot, hogy Japán állandó tagsághoz jusson az ENSZ Biztonsági Tanácsában, egyetértve azzal, hogy a szigetország esetében olyan ázsiai gazdasági és politikai hatalomról van szó, amely hosszú idő óta a világszervezet egyik legfőbb pénzügyi támogatója. Az amerikai elnök egyébként a napokban Indiában tett látogatása során támogatta Újdelhi hasonló törekvését is.

A jokohamai csúcstalálkozó keretében - ugyancsak szombaton - tárgyalt egymással az orosz és a japán külügyminiszter. A Kuril-szigetek déli részét alkotó, japán szóhasználattal "északi szigetek" hovatartozása miatt a két ország között a közelmúltban ismét fellángolt területi vita nyomán Szergej Lavrov és Maehara Szeidzsi a kétoldalú kapcsolatok javításában állapodott meg, azt hangsúlyozva, hogy az együttműködés erősítése egyaránt stratégiai fontosságú Oroszország és Japán számára. Lavrov közlése szerint japán kollégájával megállapodtak abban, hogy minden lehetőséget megragadnak a kapcsolatok javítására. Megfigyelők nem tartják kizártnak, hogy a külügyminiszterek által megfogalmazott közös törekvést Dmitrij Medvegyev orosz államfő és Kan Naoto japán miniszterelnök a hétvégén külön csúcstalálkozó keretében szentesíti.

Az APEC-csúcstalálkozó megnyitásához időzítve több ezren tüntettek Jokohamában a kínai államfő látogatása ellen. A tüntetők mindenekelőtt Kína emberi jogi, illetve kisebbségi politikája ellen tiltakoztak. A két ország között az elmúlt időszakban kiéleződött a feszültség egy dél-kínai-tengeri hajóincidens miatt.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Felforgatták a piacot a váratlan adatok, de már körvonalazódik az irány

Felforgatták a piacot a váratlan adatok, de már körvonalazódik az irány

A piacok láthatóan az AI korában is még mindig narratívák mentén mozognak. Az Egyesült Államok gazdaságával kapcsolatos narratívák az elmúlt években többször is drámaian változtak. 2023 elején a piac egész biztos volt egy év végéig bekövetkező amerikai és globális recesszióban, ám a világgazdaság meglepő ellenálló képességet mutatott.  Ezzel szemben ez év elején a piaci hangulat ingája átlendült a másik irányba. Egy pár kedvező inflációs adat után 2023 utolsó negyedévében egy túlzottan optimista "goldilock" forgatókönyv körül alakult ki a korábbihoz hasonlóan erős piaci konszenzus, amely szerint az inflációt anélkül sikerül megtörniük a jegybankoknak, hogy az komolyabb visszaesést okozzon a gazdasági növekedésben. Január óta a piaci narratíva ismét változni látszik. Az elmúlt pár hónap makacs inflációs és erősnek tűnő munkaerő piaci adatai inkább azt a nézetet erősítik, hogy a Fed a piac által tavaly év végén vártnál jóval tovább fogja a jelenlegi kamatszintet fenntartani. A kötvénypiac alkalmazkodása az új narratívához már több hónapja elkezdődött, míg a részvénypiac csak most kezd idomulni. A cikk célja, hogy áttekintsük a globális folyamatokat, amelyek továbbra is meghatározhatják a befektetési portfóliók teljesítményét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×