eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Így büntetnék a renitenseket az unióban

A GDP 0,2 százalékáig terjedő büntetést szabhatna ki az Európai Bizottság azokra az euróval fizető uniós tagállamokra, amelyek túllépik a megengedett költségvetési hiányt és államadósság-szintet. Vélhetően erre irányuló javaslatot tesz majd a testület szerdán. Az eurozónán kívüli országoknak egyelőre maradhat szankcióként az uniós források befagyasztása.

Szerdán terjeszti be az Európai Bizottság a stabilitási és növekedési paktum megújítását célzó javaslatait. Ez az a megállapodás, amely egyebek mellett meghatározza, hogy az euróval fizető országokra milyen büntetés szabható ki, ha nem teljesítik a közösségi kötelezettségeket, főként az államháztartási hiány 3 százalék alatt, illetve a GDP-arányos államadósság 60 százalék alatt tartását.

Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos a hétvégén egy finn lapnak elmondta a javaslat több részletét. Legfeljebb a bruttó nemzeti össztermék 0,2 százalékával büntethetők a renitens eurozóna-tagországok.

Gyévai Zoltán, a BruxInfo elemzője az InfoRádiónak azt mondta, nem is a szankció mértéke, hanem annak minél gyorsabb kiszabhatósága a fontos, valamint az, hogy minél kevesebb helye legyen a politikai mérlegelésnek.

A paktum eddig is lehetővé tette a maximum 0,5 százalékos büntetést, de az eljárási nehézségek, a politikai alkuk miatt soha, egy országnak sem kellett ilyet fizetnie. A javaslat szerint az Európai Bizottság azonnal kiszabná a büntetést, a tagállami pénzügyminisztereknek pedig tíz napjuk lenne arra, hogy minősített többséggel megvétózzák a javaslatot. Ellenkező esetben a renitens tagországnak fizetnie kell.

Az eurozónán kívül lévő országok szankcionálása továbbra is nehézkes. Alapszerződés-módosítás nélkül ugyanis csak a közösségi források befagyasztásával tud élni a bizottság. A szankciórendszer kidolgozása része a gazdaságpolitikák összehangolását célzó reformcsomagnak, melynek lényege, hogy a jövőben a pénzügyi válsághoz hasonló krízisek kivédése érdekében az uniós tagállamok lemondanak a szuverén gazdaságpolitikai elképzeléseik egy részéről, és teljesítik az unió által előírt célokat. Ennek érdekében még a tervezési fázisban bemutatják Brüsszelnek a nemzeti költségvetésüket.

A szigorodó szabályok a tagállamok nagy részét érintik. A 27-ből tavaly 22 tagországban volt 3 százalék fölött az államháztartás hiánya, 12-ben pedig az előírtnál magasabb volt az államadósság. Ennek megfelelően az államok most is megosztottak a kérdésben. A németek egységes szabályokat akarnak, a franciák fenntartanák a szubjektív megítélési rendszert, kilenc, főként új tagállam pedig a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket is a költségvetési bevételek részének tekintené, ezzel csökkentve a hiány mértékét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×