eur:
392.26
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A Balaton legjobb strandjai: nyilvánosságra került a lista!

Huszonkilenc balatoni, egy Fertő tavi, egy Velencei-tavi strand kapta meg a minőségi strandoknak járó kék zászlót az idén, amely egy évre szól, és évről-évre megújítható. Az idén kissé megkéső listát a Pénzcentrum.hu is közli.

A Kékhullám Zászlókat azok a balatoni, Fertő tavi, Velencei-tavi és Tisza-tavi strandok és kikötők nyerhetik el, amelyek a legtisztább fürdővízzel és partszakasszal rendelkeznek, megfelelő infrastrukturális és higiéniai feltételeket biztosítanak, valamint kiemelten figyelnek a biztonságra és a gyermekekre is.

Huszonkilenc balatoni, egy Fertő tavi, egy Velencei-tavi strand kapta meg a minőségi strandoknak járó kék zászlót az idén, a kikötők közül öt balatoni részesülhet az elismerésben, mely egy évre szól, és évről-évre megújítható.

Az elismerést minden év júniusában, azaz az igazi strandszezon kezdetén szokta átadni a Balatoni Szövetég és a vízügyeket felügyelő minisztérium. Idén nyáron a korábbi Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium megszűnésével/beolvadásával a Vidékfejlesztési Minisztérium lett volna illetékes a díjátadásban. A Pénzcentrum információi szerint azonban a minisztérium és a szakmai szervezet együttműködése idén nehezen csiszolódott össze, ezért csúszott augusztusra a Kékhullám Zászlók átadása.

Ki kaphatja meg a díjat?

A Kékhullám Zászlókat azok a tavi strandok és kikötők nyerhetik el, amelyek a legtisztább fürdővízzel és partszakasszal rendelkeznek, megfelelő infrastrukturális és higiéniai feltételeket biztosítanak, valamint kiemelten figyelnek a biztonságra és a gyermekekre is.

A Kékhullám zászlóra pályázó fürdőhelyeknek szigorú követelményeket kell teljesíteniük. A pontozásnál a szakemberek figyelembe vették, hogy milyen a víz minősége, mennyire rendezett a strand területe, mennyi pihenőhely jut egy főre, kellő figyelmet fordítanak-e a s strand tisztaságára, a hulladékgyűjtésre és a higiénés feltételekre. Az értékelésnél fontos szempont volt a biztonság is: vizsgálták, hogy van-e úszómester, elsősegély-nyújtó hely, és hogy milyen a vízimentő-szolgálat.

Egy Kékhullám zászlós strandon biztosítani kell a mozgáskorlátozottak számára a megfelelő illemhelyeket, rámpákat, és a legkisebbeknek is biztonságban kell lenniük. Vizsgálták azt is, hogy a fürdőzőket megfelelően tájékoztatják-e a vízminőségről, hogy a hajózóktól elkülönülten lehet-e fürödni, és hogy milyen sportolási, étkezési és szórakozási lehetőségek vannak. Fontos szempont a környezetvédelem is: egyre több helyen jelennek meg a szelektív hulladékgyűjtő szigetek.

A listában szerepelnek szabad strandok is: ezek főleg önkormányzati kezelésben vannak, és az ingyenes belépésért cserébe a fizetős helyekhez hasonló minőségi szolgáltatásokat kínálnak.

A legjobbak listáján szerepel egyebek mellett az alábbi balatoni települések strandja: Badacsonytomaj, Balatonalmádi, Balatonboglár, Balatonfüred, Balatonfenyves, Balatonlelle, Csopak, Fonyód, Keszthely, Révfülöp, Siófok, Zánka.

Balatonalmádiban, Fonyódon és Keszthelyen 3-3 strand üzemel, és ezek mindegyike megkapta az elismerést.

A teljes listát a Pénzcentrum.hu közli.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×