eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nyolc balatonnyi eső zúdult Magyarországra négy hét alatt

Harminc milliárd forintra emelkedhet a májusi rendkívüli időjárás okozta kár, amelyet a biztosítótársaságok fizetnek, eddig ennek több mint a felét, 18,3 milliárdot fizettek ki. A legnagyobb kár Felsőzsolcát érte, csak ezen a településen 1 milliárd forintot meghaladó volt a biztosítási kár mértéke.

Megközelítően 150 ezer bejelentés, és hétfőig 18,3 milliárd forint kár kifizetés, egyelőre ez a rendkívüli időjárás mérlege, de károk értéke elérheti a 30 milliárdot - jósolták a Magyar Biztosítók Szövetségének szakértői.

A szervezet adatai szerint a bejelentett károk zöme lakáskár, és jó része a május közepi viharok miatti bejelentés. Ha szám szerint nézzük, akkor 138 ezer körüli a viharkárok miatti bejelentés, 13 és fél milliárd forint értékben, és több mint 10 ezer bejelentés érkezett az árvíz miatt, amely 4,8 milliárd forint kifizetést igényelt eddig, azaz arányában az árvíz károk komolyabb értéket képviselnek.

A vihar miatt Budapestről és Veszprém megyéből érkezett a legtöbb bejelentés, a fővárosban 18 ezer volt, 1,8 milliárd forint értékben, ennél is többet kellett kifizetni Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint 2 milliárd forintot, miközben a bejelentések száma itt 12 ezer.

Négy hét alatt nyolc balatonnyi csapadék zúdult Magyarországra, és ebből csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyére legalább 1 tónyi jutott - fogalmazott a szakértő. A legtöbb árvíz miatti bejelentés Borsodból érkezett, 7 ezer darab, 4 milliárd forint értékben.

Felsőzsolca és Edelény nevét mostanában sajnos, gyakran lehetett hallani, ezek azok a települések, amelyeket leginkább sújtott az extrém időjárás, emellett Szendrő, Sajóecseg és Ónod került a listára.

A MABISZ összesítése szerint a magyarországi települések közül a legtöbb kifizetés Felsőzsolcán történt, 690 kárra több mint 1 milliárd forint kifizetés jutott.

A károk zömét 4 biztosító: az Aegon, az Allianz, a Generali és a Groupama Garancia fizette, a legtöbb bejelentés és kárkifizetés a Generali Biztosítónál történt.

A MABISZ adatai szerint a magyarországi lakásállomány 72 százaléka biztosított, míg az unióban a legalacsonyabb arány sincs 80 százalék alatt, az átlag 85 százalék. Magyarországon egyébként ez azt jelenti, hogy a 4 milliós lakásállományból több mint 1 milliónak nincs lakásbiztosítása. A biztosítók szerint egyébként ez a piac zsugorodik, 2009-ben 40 ezerrel csökkent a lakásbiztosítások száma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×