Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Visszafizette az állami tőkét az FHB

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Visszaváltotta különleges osztalékelsőbbségi részvényeit az FHB - jelentette be ma a hitelintézet. A társaság azt a 30 milliárd forintot fizette vissza az államnak, amelyet tavaly tavasszal kapott. A visszafizetés indoka a tavaly tavasszal rossz külső körülmények javulása. A társaság igazgatósága arra a következtetésre jutott, hogy a tőkeemelését előidéző külső tényezők úgy módosultak, hogy azok nem indokolják az állami tőke jelenlétét.

Az FHB mai tájékoztatása szerint a bank igazgatósága a 2010. február 19. napján hozott határozatával - élve a társaság közgyűlésének 12/2009. (04.28.) számú határozatában foglalt felhatalmazással - úgy határozott, hogy gyakorolja a magyar állammal szemben a társaságot az általa kibocsátott, "C" sorozatú különleges osztalékelsőbbségi részvények tekintetében megillető vételi jogát, és a különleges osztalékelsőbbségi részvény teljes mennyiségét visszaváltja.

A részvények visszaváltási értéke 30.000.099.350 forint.

A társaság igazgatósága megvizsgálta azokat a körülményeket - a világgazdasági válság következményeit, a magyar gazdaság rendkívüli visszaesését, a hitelezési környezet jelentősen megnehezült körülményeit, valamint a forint rendkívüli volatilitását -, amelyek 2009. elején a magyar állammal kötött tőkeemelési szerződés megkötéséhez vezettek.

Az ezekben a külső körülményekben és tényezőkben a szerződés megkötése óta eltelt időszak alatt bekövetkezett változások miatt arra a következtetésre jutottak, hogy már nem indokolt az állami tőke jelenléte. A társaság a prudenciális követelményeknek folyamatosan megfelelt, és azokat az állami tőke visszafizetése után is biztonságosan teljesíti.