eur:
392.35
usd:
365.87
bux:
66823.12
2024. április 26. péntek Ervin

Jól teljesítettek tavaly az OTP kasszák

Az OTP kasszák kiemelkedő eredménnyel zárták a tavalyi évet, a magán- és önkéntes nyugdíjpénztár mellett az egészségpénztár is magas hozamot ért el - ismertették a kasszák vezetői egy keddi sajtóbeszélgetésen.

A pénztári befektetések nettó hozama 2009-ben a magánnyugdíjpénztárnál a növekedési portfolióban 33,51, a kiegyensúlyozottban 21,72, a klasszikusban pedig 10,11 százalék, míg az önkéntesben rendre 33,54, 22,45, illetve 9,10 százalék volt. Az OTP Egészségpénztár az előző évi 7,89 százalék után 10,14 százalékos hozamot ért el.

Nagy Csaba, az OTP Magánnyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója - aki a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke is - hangsúlyozta: az, hogy a pénztári szférán belül is kiemelkedő hozamokat értek el, a pénz- és tőkepiaci fellendülés mellett a kasszák következetes befektetési politikájának köszönhető.

A magánkassza vezetője rámutatott: a választható portfolió bevezetése óta jelentősen szóródnak a pénztári hozamok. Úgy vélekedett, érdemes volt bevezetni az új rendszert, ennek köszönhető, hogy a nyugdíj előtt állók kevesebbet buktak a pénzügyi válság idején. Hozzátette: a magánkasszáknál célszerű volna még két portfoliót bevezetni, a nyugdíj előtt állók számára egy tisztán pénzpiaci eszközökbe fektetőt, a fiatalok számára pedig egy nagyon agresszív részvényportfoliót.

Az OTP önkéntes nyugdíjpénztára a meglévő három mellé tavaly decembertől már bevezette a befektetéseit kizárólag pénzpiaci eszközökben tartó kockázatkerülő portfoliót az egy-két éven belül nyugdíjba vonulók számára, valamint az eszközeinek közel 90 százalékát részvényekbe, kötvényekbe fektető dinamikus portfoliót azok számára, akik 25-35 éven túl tervezik önkéntes pénztári megtakarításaik felvételét.

Várnagy Anikó, az önkéntes kassza ügyvezető igazgatója elmondta: elképzeléseik szerint mind az öt portfoliójuk életciklus portfolió lett volna - a nyugdíjba vonuláshoz igazodóan mindegyikben folyamatosan csökkent volna a kockázatos eszközök aránya -, ám ezt a jelenlegi szabályozás nem engedi meg.

Az önkéntes kassza vezetője ismertette: tavaly decembertől lehetővé tették a portfolióváltás időpontjának és gyakoriságának megválasztását is, lehetőséget adva arra, hogy a pénzpiacot jobban figyelemmel kísérő pénztártagok az árfolyam ingadozásokhoz igazíthassák a portfolióváltás időpontját.

Az állami tb rendszerbe az OTP Magánnyugdíjpénztárból az erre jogosult 22.600-ból 11.254 tag lépett vissza, akik 18 milliárd forintnyi vagyont vittek magukkal. A vártnál kevesebb visszalépésben Nagy Csaba szerint szerepük lehetett a tavalyi kedvező hozamoknak.

Nagy Csaba felhívta a figyelmet arra: tavaly rendkívüli mértékben megugrott az átlépések száma. Az OTP magánkasszától tavaly 72 ezren távoztak - több mint 57 milliárd forint vagyonnal - más pénztárakhoz, amiben nagy szerepük volt az ügynököknek. Úgy vélte: át kellene gondolni, jó volt-e a félévente történő átlépés engedélyezése akkor, amikor a befektetések hosszú lejáratúak. Azok, akik tavaly átléptek más kasszába, realizálták a korábban elszenvedett veszteségeket - tette hozzá.

Az OTP önkéntes nyugdíjpénztárának taglétszáma tavaly közel tízezerrel csökkent, amit Várnagy Anikó a piac telítettségével magyarázott, minthogy emiatt nehéz új tagokat toborozni. Az átlépések 1 százalékot tettek ki, 2 százalék pedig a tízéves várakozási idő lejárta után kilépett.

Az idén az önkéntes pénztár tagjainak 35 százaléka éri el a tízéves várakozási időt. Várnagy Anikó a jó hozamok megtartó erejében bízik, de hűségprogramokkal is igyekeznek a tagokat marasztalni. A cafeteria megadóztatásának hatását az ügyvezető igazgató szerint később lehet majd látni. Elmondta: a taglétszám növelése érdekében a csatlakozásról tárgyalnak kisebb kasszákkal. Az OTP a legnagyobb önkéntes kassza, taglétszáma 2009 végén meghaladta a 240 ezret - tette hozzá.
Az OTP Egészségpénztár az előző évi 135 ezer után a tavalyi évet több mint 148 ezer fős taglétszámmal zárta - ismertette Studniczky Ferenc ügyvezető igazgató. A tagdíjbevétel az előző évi 5,7 milliárdról közel 6,4 milliárd forintra nőtt, ebből a tagok több 1,2 milliárd forintot fizettek egyénileg, a munkáltatói tagdíj hozzájárulás közel 5,1 milliárd forint volt.
Az egészségpénztári tagok tavaly mintegy 6,6 milliárd forint értékű szolgáltatást vettek igénybe. A tagok többsége (57 százalék) továbbra is gyógyszerre költi el a felhalmozott egészségpénztári befizetéseket, 24 százalékuk gyógyászati segédeszközökre, 12 százalékuk pedig egészségügyi szolgáltatásokra.
Az idén a kassza munkáltatói partnereinek 10 százaléka lépett vissza a tagok támogatásától (az egészségkasszának mintegy 46 ezer munkáltatói partnere van). A kassza tavaly ősszel mintegy 25 százalékos bevételkieséssel számolt, de a helyzet ennél várhatóan kedvezőbb lesz - mondta Studniczky Ferenc.
A tervekről elmondta: az idén a gyógyvizekre összpontosítanak, a tagok tucatnyi szolgáltatónál vehetnek igénybe akár 7 százalékos kedvezménnyel különböző szolgáltatásokat.
Az OTP csoport által 2008 decemberében bevezetett Cafeteria multifunkciós kártyából 2009 végéig 20 ezret bocsátottak ki, az éves átlagos feltöltés 50-60 ezer forint volt, a kártyák forgalma pedig meghaladta az egymilliárd forintot - ismertette Horváth Balázs cafeteria tanácsadó. A kártyát az év elején 4.400 szolgáltató fogadta el, a melegétel-utalványt elfogadók száma kevesebb, mint kétezer. A kártyával hétféle cafeteria juttatást (például egészségpénztári szolgáltatás, hideg-meleg étkezési utalvány, iskolakezdési támogatás) lehet igénybe venni.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×