eur:
389.69
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A kormányfő elfogadta a PSZÁF elnökének lemondását

Elfogadta Farkas István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) felügyeleti tanácsának elnöke lemondását Bajnai Gordon kormányfő - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő.Fazekas távozásának híréről az Index számolt be. A hivatalos indok az volt, hogy szervezetirányítási nézetkülönbség alakult ki közte és a pénzügyminisztérium között. Elképzelhető, hogy lesznek vezetők, akár a négytagú felügyeleti tanácsból is, akik követik példáját. A PSZÁF számlájára több hibát írnak a piaci szereplők, elemzők.

Nagy meglepetést nem okozott a PSZÁF elnökének lemondása, mindössze az időzítés volt meglepő. Hiszen a kormány nemrég nyújtotta be a parlamentnek a felügyeleti díjak elvonhatóságáról szóló javaslatát, amelyet a PSZÁF erősen kifogásolt, majd alig pár napja egy olyan határozat is a gazdasági bizottság elé került, amelyet, ha megszavaznának a parlamentben, akkor megszűnne a felügyeleti tanács tagjainak jogköre, illetve egyúttal a főigazgató és helyetteseié is.

Utóbbi javaslatról még a szocialisták sem tudtak, és ellenezték is azt, mondván, hogy majd ősszel kell rá visszatérni.

Az elmúlt hónapokban azonban nem ez volt az egyetlen támadás a pénzügyi felügyelet ellen. Többen és többször kifogásolták, hogy a felügyelet túl engedékeny az általa felügyelt bankokkal szemben, például nem lépett fel erélyesen a devizahitelezés kapcsán, vagy túl alacsony összegű bírságot állapítanak meg az ügyfélpanaszokra elindított eljárásokban.

A felügyelet rovására írták azt, hogy a március eleji régiós pénzügyi felügyeleti tanácskozás utáni közös közleményt nem írták alá, és ennek hatására a forint intenzív gyengülésbe kezdett, elvált a mozgása a régiós devizáktól. Szintén sokat emlegetett ügy az ingatlanalapok befagyasztása, amely tavaly november elején történt, és amelyet azzal indokoltak, hogy jelentős tőkekivonás kezdődött meg az ingatlanalapoknál, elsősorban a vonzóan magas betéti kamatok miatt.

Alapozott a kormány

A szakma viszont erősen megosztott volt a kérdésben, például a jegybank ellenezte ezt a lépést. Az utóbbi hetekben felröppent a pletyka, hogy a felügyeletet a jegybankba olvasztanák, így más régiós és uniós országokhoz hasonlóan a nemzeti bank feladata lenne a pénzügyi szektor ellenőrzése.

A lemondás hivatalos indoklását a kormány alapozta meg azzal, hogy a korábban már említett két javaslatot is a parlament elé terjesztette, mindkettő csorbította volna a pénzügyi felügyelet jelenlegi pozícióját.

Farkas István lemondását a kormányfő elfogadta. A kormányszóvivő azt mondta: Bajnai Gordon csütörtök délelőtt kapta meg a lemondást, és július elsejével fogadta azt el.

Az Index írása szerint könnyen lehet, hogy nemcsak a felügyeleti tanács elnöke, hanem a tagjai is távoznak. A most lemondott elnök mellett Király László György, Asztalos László György és Náray László tagjai a tanácsnak.

A kormányszóvivő azt mondta: egyelőre csak Farkas István távozásáról van szó, és arról, hogyan alakítsák át a felügyelet működését.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×