eur:
388.99
usd:
361.9
bux:
67983.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A magyar állam nem cseréli át a tulajdonában álló Richter-részvényeket

A kormány szerdai ülésén úgy döntött: támogatja, hogy a Richter-részvényeire kibocsátott átcserélhető kötvények részvényre cserélése helyett azok ellenértékét készpénzben fizeti meg - közölte a Pénzügyminisztérium. A Richter - valamint a nemzetgazdaság - szempontjából is pozitív döntés született, a cég független maradt - mondta az InfoRádiónak a portfolio.hu elemzője.

A kormány támogatja azt is, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a kötvények lejáratát követően, azok refinanszírozását újabb Richter részvényre átcserélhető kötvény kibocsátásával oldja meg.

A magyar állam 2004 szeptemberében a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyilvános Részvénytársaság állami tulajdonban lévő 25 százalék plusz 1 szavazati arányt megtestesítő törzsrészvényeire mintegy 639 millió euró összegben, 4 millió 659 ezer 373 darab Richter-részvényre átcserélhető kötvényt hozott forgalomba intézményi befektetők részére.

Az átcserélhető kötvények 2009. szeptember 28-án járnak le. Lejáratkor az átcserélhető kötvények tulajdonosai kérhetik az e kötvényen alapuló követeléseik kifizetését készpénzben a magyar államtól vagy az átcserélhető kötvényeket Richter-részvényre cserélhetik.

A kötvényesek által esetlegesen igényelt részvénycsere kapcsán a magyar állam dönthet úgy is, hogy Richter-részvényei átadása helyett az átcserélhető kötvény kibocsátásakor meghatározottak szerint megállapított ellenértéket fizeti meg a kötvénytulajdonosoknak.

A kormány szerdai állásfoglalása alapján, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács döntését követően kerülhet sor arra, hogy a magyar állam azoknak a kötvénytulajdonosoknak, akik a 2009. augusztus 25. és 2009. szeptember 1. közötti időszakban a részvénycsere lehetőségével kívánnának élni, a Richter-részvények átadása helyett az átcserélhető kötvény kibocsátásakor meghatározottak szerint megállapított ellenértéket fizeti meg.

A kormány ülésén javasolt döntés azt eredményezi, hogy az átcserélhető kötvények 2009. szeptemberi lejártakor sem következik be tulajdonosváltás a magyar állam 25 százalék plusz 1 szavazati jogot megtestesítő Richter-részvénycsomagjában. A magyar állam egyébként az új átcserélhető kötvények kibocsátásával sem válik meg - úgy, mint ahogyan ezt a jelenlegi konstrukcióban sem tette - a Richter-részvényeitől, gyakorolta, jelenleg is gyakorolja és az új kibocsátást követően is gyakorolni fogja a részvényekhez kapcsolódó összes részvényesi jogát.

A részvények megtartásával a magyar állam biztosítani szeretné a Richter Gedeon stratégiájának folytatását - húzza alá a Pénzügyminisztérium közleményében. A stratégia szempontjából kiemelkedő jelentőségű, hogy a Richter Gedeon függetlensége továbbra is fennmaradjon, az üzleti modellel együtt. A Richter Gedeon az egyik legjelentősebb hazai vállalati innovációs bázis, amely az összes magyarországi székhelyű cég közül az egyik legtöbbet költ k+f-re egy olyan innovatív szegmensben, mint a gyógyszerkutatás.

A befektetők szempontjából rövid távon ez negatív döntés, hiszen egy felvásárlási prémium nem árazódhat be a felvásárlási árba - mondta az InfoRádióban a portfolio.hu elemzője, Baráth Szabolcs.

A Richter - valamint a nemzetgazdaság - szempontjából is pozitív döntés született, a cég független maradt.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×