eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Euró: nincsenek formális feltételei az "előszobába" lépésnek

Az eurózóna pénzügyminiszterei elutasították az európai valuta bevezetésének gyorsítására vonatkozó magyar javaslatot, jóllehet, a miniszterelnök kezdeményezését többen, köztük az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank is felkarolta. Ettől függetlenül még a magyar pénzügyi vezetők sem értenek egyet a kérdésben.

Az euróövezet nem támogatja, hogy a válságra hivatkozva enyhüljenek a közös fizetőeszköz átvételének feltételei. Az erre vonatkozó ötletet még február végén vetette fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Brüsszelben, amit akkor az InfoRádiónak adott interjújában is kifejtett. "Arra próbálom rábeszélni az európai kollégákat, hogy a nagyon kemény feltételeken kívüli egyéb feltételek esetében mutasson rugalmasságot az eurózóna is. Miért kell feltétlenül két évig "előszobázni", mielőtt valaki belép az eurozónába, az úgynevezett ERM-II rendszerbe? Nyugodtan feltehető a kérdés, hogy ilyen válságos helyzetben szükség van-e erre" - vetette fel a kormányfő.

Az eurózóna pénzügyminisztereinek brüsszeli találkozója után a csoport elnöke, Jean-Claude Juncker azt mondta, nincs lehetőség egyetlen euróbevezetési kritérium, így a kétéves árfolyammechanizmus-tagság megváltoztatására sem, máskülönben az euróövezet szavahihetősége forogna kockán. Ugyanígy gondolkozik az Európai Bizottság elnöke is, José Manuel Barroso szerint ugyanis más új tagállam is tudta már teljesíteni a feltételeket, ez a tagországok felelőssége.

Új lendületet kapott ugyanakkor a magyar javaslat, a napokban ugyanis Thomas Mirow, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elnöke egy interjúban ugyancsak lerövidítette volna az ERM-II kétéves időtartamát. Az indok: ha ezek az országok kívül maradnak az eurózónán, a válság miatt magukkal ránthatják a nyugat-európai államokat is.

Mindettől függetlenül egyelőre többen utasítják el a javaslatot, mint ahányan támogatják. A tervezet erejét ráadásul az is csökkenti, hogy Magyarországon sincs egyetértés a kérdésben. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke például a Magyar Televízió esti műsorában beszélt erről. "Azt gondolom, hogy vannak még lépések, amelyeket meg kell tennünk, mielőtt azon gondolkodunk, hogy milyen hosszú is ez az ERM II-ben lévő periódus. A négy maastrichti kritériumból egyet éppenhogy teljesítettünk eddig, és van másik három, amelyet teljesíteni kell. Ahhoz, hogy eljussunk az ERM II tárgyalásokig, sokkal közelebb kellene lenni annak a másik három kritériumnak a teljesítéséhez" - mondta a jegybank elnöke. Simor András szerint az államadósság a legkritikusabb feltétel. A GDP-hez viszonyított hatvan százalékos előírás helyett ugyanis most 70 százalékon állunk, és az adósság csak növekszik.

Magyarországnak az az érdeke, hogy minél gyorsabban az eurózóna tagjává váljon, ehhez pedig minél gyorsabban be kell lépni az ERM II rendszerébe - ezt már a GKI gazdaságkutató intézet elnöke mondta az InfoRádiónak nyilatkozva. Vértes András hozzátette: ennek formális feltételei nincsenek, az euró bevezetéséhez szükséges maastrichti kritériumokat nem kell teljesíteni ahhoz, hogy az Európai Árfolyam Mechanizmus tagjai legyünk.

A Magyar Nemzeti Banknak meg kell egyezni ez Európai Központi Bankkal és az eurózóna tagországaival - tette hozzá a gazdaságkutató intézet igazgatója.

{{keretes_cim}}

Az euró bevezetésének feltétele, azaz az maastrichti kritériumok között szerepel az árstabilitás, azaz az infláció legfeljebb 1,5 százalékkal haladhatja meg a három legalacsonyabb inflációjú tagállam átlagindexét. Feltétel az árfolyamok stabilitása, a stabil kormányzati pénzügyi pozíciók, azaz a költségvetési deficit nem lehet magasabb a GDP 3 százalékánál, az államadósság pedig nem haladhatja meg a GDP 60 százalékát. Ez utóbbi alól van kibúvó, ha az államadósság mértéke folyamatosan csökken. A negyedik feltétel, hogy a hosszú távú hitelek kamatlába legfeljebb 2 százalékkal lehet több, mint a három legkisebb inflációval rendelkező tagállam államkölcsöneinek átlagos kamatlába.

Hanganyag: Nagy Tamás, Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×